VUČIĆ O NASILNICIMA: Oštrije kazne za silovanje, obljubu nad detetom i nemoćnim licem
Foto: Printskrin

Obraćanje premijera i ministara posle sastanka u Palati Srbija

VUČIĆ O NASILNICIMA: Oštrije kazne za silovanje, obljubu nad detetom i nemoćnim licem

Društvo -

BEOGRAD - U Palati Srbija danas je održan sastanak premijera Aleksandra Vučića i predstavnika resornih ministarstava i nadležnih institucija koji su razgovarali o sistemskim merama u borbi protiv različitih vidova nasilja i siledžijstava u porodici i društvu.

Posle sastanka premijer i resorni ministri u podne su se obratili javnosti uživo iz Vlade Srbije govoreći o budućim merama i predlozima donošenja novih zakona čije bi odredbe trebalo da spreče i pooštre mere prema osumnjičenima za nasilje u porodici.

Premijer Vučić je saopštio da se danas s resornim ministrima razgovaralo o porodičnom i vršnjačkom nasilju, huliganizmu i najavio da će novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici i društvu početi da se primenjuje najverovatnije od 1. januara.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

- Cilj mera koje ćemo preduzeti jeste da sačuvamo živote. Imamo obavezu da zašštitimo svakog građana naše zemlje i žželimo da ima ššto manje nasilja. Zakoni moraju da spasavaju žživote - rekao je predsednik vlade.

Predsednik vlade je naglasio da se u praksi nije gotovo ništa promenilo pa će stoga biti pooštreni i minimumi i maksimumi zaprećenih kazni za pojedina krivična dela. Reč je o krivičnim delima silovanja, obljube nad detetom i obljube nad nemoćnim licem.

- Cilj je da se zaštite naša deca, naši stari... Pa ti junaci nek sad razmisle triput pre nego što im padne na pamet da udare ženu ili dete - rekao je Vučić dodajući da će sada minimalna kazna od tri godine biće povećana na pet, a maksimalna od 10 ili 12 na 15 godina.

Premijer je primetio i da su izrečene kazne u ovakvim slučajevima na granicama zakonskog minimuma pa se tako za silovanje i druga dela nasilja dobija tek 6 meseci zatvora ili pak uslovne kazne, sa čime se potom složio i ministar Selaković.

- Ovo smo odlučili zato ššto su kazne izricane i ispod minimuma. Zato se radi ovo. Neće moći uslovna osuda - bio je jasan premijer dodajući da se to odnosi upravo na krivična dela obljuba nad detetom i nad nemoćnim licem i u slučaju silovanja.

"Za isto delo u Novom Sadu 10 godina, a u Vranju 6 meseci"

Vučić je ukazao na nejednak tretman sudova u zločinima silovanja, kada na primer sud u Novom Sadu za taj zločin izrekne između pet i 10 i 10 i 20 godina zatvora, što je visoka i ozbiljna kazna za naše zakonodavstvo, a istovremeno sud u Vranju šest meseci zatvora."Onda je to nešto zbog čega treba da se zapitamo da li time ohrabrujemo, ja ne znam kako bih nazvao ljude koji su silovatelji, možda grešim ili govorim nešto što ne smem, to nisu ljudi, ali tako moramo da ih tretiramo, ali ne tako što dobiju šest meseci kazne za to. To je nedopustivo", naglasio je Vučić.

Dva nova zakona i nova krivična dela: seksualno uznemiravanje i seksualno proganjanje

Premijer je najavio i uvođenje novih krivičnih dela - seksualno uznemiravanje i seksualno proganjanje. Takođe, biće formirani specijalizovane policijske grupe, kao i još jedna mera bezbednosti potencijalnih žrtava nasilja - psihosocijalni tretman nasilnika i praćenje njegovog ponaššanja. Vučić je najavio dva nova zakona.

- Ovo su sistemske stvari kojima moramo jasno da pokažemo nasilnicima da Srbija jeste moderna država, da gradi društvo u kome nemate prava da ugrožavate tuđa prava i sem porodičnog nasilja posebno ćemo se baviti vršnjačkim nasiljem. Da ne bismo gledali šta je kokoška, a šta jaje moramo žestoko da napadnemo da bismo to smanjili", rekao je Vučić, najavljujući da će država da pomogne i u izgradnji novih sigurnih kuća.

Prema njegovim rečima, tužilac Zagorka Dolovac danas je u Palati Srbija predložila čak 11 mera protiv nasilnika, a u cilju suzbijanja porodičnog nasilja među kojima je i mera zabrane prilaska nasilnika, kao i obavezni psiholocijalni tretman nasilnika, kao i praćenje posle zabrane prilaska.

Vučić je istakao da je to što imamo veći broj prijavljenog porodičnog i vršnjačkog nasilja, vršnjačkog još nedovoljno, jer se deca boje, dobro i da to govori da su se žena i deca oslobodila, da veruju državi i da neće da trpe teror.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

"Znam da bi Srbi voleli da za sve postoji smrtna kazna..."

Vučić je izjavio da prema srpskom zakonodavstvu kod nas nema smrtne kazne. On je u Vladi Srbije rekao da zna da bi Srbi voleli da za sve postoji smrtna kazna, ali da se ona ne odnosi na neke od njih. "Kod smrtne kazne nema popravke. Jednom kad pogrešite popravke nema. Nisam siguran da bi smrtna kazna bilo koga sprečila da čini zločin", rekao je premijer.

Posle premijera, javnosti su se ovim povodom obratili ministar policije Nebojša Stefanović i ministar pravde Nikola Selaković.

Stefanović je rekao da MUP ima 5.300 obučenih policajaca za reagovanje u slučajevima porodilnog nasilja jer je u takvim razmiricama najvažnije da policajac koji dođe na lice mesta bude dobro obučen.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

On je dodao da će oni proći još više kurseva, a MUP iz godine u godinu povećava broj predavanja u školama gde deca saznaju da je nasilje nedopustivo kao i gde uče kako da ga prepoznaju.

Ministar Selaković je govorio i o prvim i hitnim merama po prijavi protiv nasilnika u slučaju nasilja u porodici, za koje se pretpostavlja da će eskalirati, poput mogućnosti određivanja pritvora do 30 dana i slično.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

On je dodao da će i sudije biti obučene za rad u ovakvim slučajevima. Zaposleni u MUP kada dobije prijavu o nasilju u porodici biće dužan da odmah tu prijavu prosledi službeniku specijalizovanom za takva krivična dela, a koji će imati pravo da izvrši procenu rizika.

Zavisno od te procene da li postoji nasilje u porodici taj službenik će naložiti ostanak nasilnica u pritvoru do 48 i istovremeno predložiti hitne mere tužiocu.Tužilac će imati rok od 24 sata da sve to dostavi sudu, koji na osnovu procene donosi hitnu meru u trajanju od 30 dana odstranjivanja nasilnika iz kuće u kojoj živi sa svojom porodicom.Ukoliko nasilnik ne poštuje tu meru on će u hitnom postupku biti kažnjen pritvorom od 30 dana, precizirao je Selaković.

Statistika

Vučić je izneo deo podataka o kaznama za silovanje i obljubu deteta u 2014. i 2015. godini, koji pokazuju da se u 58,3 odsto slučajeva za obljubu deteta išlo na kažnjavanje ispod zakonskog minimuma. U 2015. godini za silovanje je bilo 68 osuđujućih presuda, a u 2014. svega 27, dok je i u jednoj i u drugoj godini bilo najmanje po jedna uslovna osuda. Istovremeno, u 58,3 odsto slučajeva za obljubu nad detetom se išlo na kažnjavanje ispod zakonskog minimuma.

"Struktura je ovakva - jedno lice je osuđeno uslovno, od šest meseci do jedne godine dva lica, od jedne do tri godine 21 lice, od tri do pet 27 lica, odnosno 40 odsto, a od pet do deset godine osuđeno je 15 lica, odnosno 22 odsto", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track