NESTABILNOST U TURSKOJ: Srbija podigla bezbednost zbog povećanja broja migranata
Foto: Zorana Jevtić

Maksimalna zaštita granice

NESTABILNOST U TURSKOJ: Srbija podigla bezbednost zbog povećanja broja migranata

Društvo -

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija podigla nivo bezbednosti kako bi zaštitila svoje granice, svesna opasnosti od povećenog broja izbeglica koji može izazvati nestabilnost u Turskoj u kojoj se nalazi više miliona potencijalnih migranata.

"Želimo da budemo spremni za svaku eventualnost", rekao je Vulin nakon okruglog stola posvećenog dečjem radu i dodao da će Srbija zaštititi granice i prema izbeglicama nastaviti da se ponaša humano i organizovano vodeći računa o sopstvenim interesima.

Prema njegovim rečima, Srbija će poštovati sve zakonske obaveze i trudiće se da granica prema Bugarskoj i Makedoniji bude maksimalno zaštićena, kao i da se sve migracije sprovode isključivo na legalnim prelazima.

"Više od 80 odsto izbeglica dolaze iz zemalja za koje je rečeno da neće biti primani ni u jednu od zemalja, kada je postignut sporazum izmedju Turske i EU, kao što je i tada postignut dogovor na nivou EU, a koga se i Srbija pridržava, da su ilegalni svi migranti koji dolaze bilo sa kog drugog prostora, osim iz Makedonije", rekao je Vulin.

Srbija ne može da se ponaša drugačije, od zemalja na ruti i da, ukoliko samo jedna zemlja na tom putu zatvori svoje granice a to su uradile Madjarska i Austrija i najavljuju neke druge zemlje, Srbija nema nikakav drugu mogućnost već da smanji priliv migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track