SKANDAL Doktor za jedan dolazak u bolnicu u Smederevskoj Palanci naplaćivao neverovatnih 860 evra!
Foto: Dado Đilas

Narod nema za leba, a on se bahati

SKANDAL Doktor za jedan dolazak u bolnicu u Smederevskoj Palanci naplaćivao neverovatnih 860 evra!

Društvo -

Dr Dragan Vukanić kao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja jedan dolazak u bolnicu u Smederevskoj Palanci naplaćivao neverovatnih 860 evra.

Dok narod u Srbiji decenijama jedva krpi kraj s krajem, dr Dragan Vukanić je kao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja 2014. godine od bolnice u Smederevskoj Palanci dobijao dnevnicu od čak 100.000 dinara, ili oko 860 evra po tadašnjem kursu!Dr Vukanić, dečji hirurg i urolog, 21. februara 2014. s direktorom bolnice „Stefan Visoki“ dr Perišom Jovanovićem potpisao je ugovor o konsultantskom radu, a bolnica, koja je tada imala dugovanja od 157 miliona dinara, za njegova četiri dolaska isplatila mu je 400.000 dinara, odnosno iskeširala ukupno 617.284 dinara s porezima i doprinosima.Para na paru ideOvaj „masni“ ugovor zaključen je svega dvadesetak dana nakon što je dr Vukanić imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja! Na toj poziciji primao je 80.000 dinara, a istovremeno je radio i u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu, gde je dobijao 50.000 dinara.- Iako je ovaj ugovor važio do 31. decembra 2014, dr Vukanić je držao konsultacije samo do juna te godine, jer je po dolasku novog direktora dr Gorana Bogdanovića taj ugovor raskinut. Novi direktor je smatrao da se radi o bespotrebnom i neracionalnom trošenju para bolnice, s obzirom na to da je već imala tri urologa - tvrdi izvor Kurira iz OB „Stefan Visoki“, koji smatra da je Vukanićeva funkcija u ministarstvu uticala na visinu honorara:- Vukanić je bio angažovan za iste poslove i 2013. godine, ali njegova dnevnica je tada bila „tek“ 40.000 dinara.Dr Miljko Ristić, koji je godinama bio na čelu Kliničkog centra Srbije, smatra da državne ustanove ne bi trebalo da angažuju stručnjake sa strane, već da se pobrinu da se u ustanovama nalazi dovoljno stručnih kadrova.- Dnevnica od 100.000 dinara nije normalna! Takvi izdaci su nerealni i neopravdani. Naročito što je ovaj doktor radio u Tiršovoj. Nejasno je zašto, ukoliko je bilo potrebe, deca nisu slata u tu ustanovu, gde je doktor radio i primao redovnu platu.U bolnici ćuteI dr Drašku Karađinoviću iz NVO Doktori protiv korupcije čudno je što se Vukaniću isplaćivao honorar kad već postoje ustanove koje pokrivaju „tu vrstu patologije“.- Ovaj primer govori o rasipničkom sistemu i sivoj zoni u zakonima.U OB „Stefan Visoki“ juče nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im ovim povodom uputili.

Njemu to ništa nije čudnoDRAGAN VUKANIĆ: ŠTA ME NAPADATE, U PANČEVU SU DNEVNICE PO 6.000 EVRA!Dr Dragan Vukanić ne negira da je po ugovoru koji je sklopio s bolnicom njegova dnevnica iznosila 100.000 dinara, ali tvrdi da je za taj novac u Smederevsku Palanku dolazio „dva puta, ponekad i tri puta mesečno“.- Morate uzeti u obzir da sam sam plaćao put, putarinu i ostale troškove... Jedini sam koji radi mikrohirurgiju u toj oblasti. Uostalom, šta je tu problem, u bolnici u Pančevu imate ljude koji dnevno uzimaju 6.000 evra! - kaže dr Vukanić i dodaje da misli da na visinu njegove dnevnice nije uticala funkcija u Ministarstvu zdravlja.

ČINJENICEDr Vukanić bio je predsednik opštine Voždovac od 27. januara 2010. do 31. januara 2014.Funkciju državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja obavljao je od 1. februara 2014. do 27. aprila 2014.Bio je i pomoćnik ministra Zlatibora Lončara od 31. jula do 2014. do 18. juna 2015.Dr Vukanić je u medijima pominjan zbog tuče s kolegom tokom operacije dvanaestogodišnje devojčice u TiršovojGodine 2015. OB „Stefan Visoki“ podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Periše Jovanovića zbog malverzacija u iznosu od 8,7 miliona dinara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track