PJEVAČ: Traži se više od 4.000 nestalih Srba
Foto: Fonet/Media Centar

Međunarodni dan nestalih

PJEVAČ: Traži se više od 4.000 nestalih Srba

Društvo -

BEOGRAD - Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u regionu se još uvek traži 10.653 nestalih od kojih više od 4.000 Srba, izjavio je danas predsednik koordinacije udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih.

Nakon konferencije, članovi porodica nestalih krenuli su u šetnju do Spomenika koordinacije u Tašmajdanskom parku gde su položili vence i cveće, a na čelu kolone nose teransparent na kome piše: "Gde su nestali".

Nakon polaganja venaca delegacija koordinacije će otići do zgrade Vlade Srbije gde će položiti cveće i uručiti pismo porodica nestalih u kojem mole vladu i premijera da nastave aktivnosti oko uspostavljanja trajnog mira i saradnje u regionu jer samo to, kako se navodi, može da reši probleme koje imaju porodice nestalih da pronađu svoje najdraže.

Kako je Pjevač rekao na konferenciji za novinare, ove godine se Međunarodni dan nestalih obeležava u tišini kako bi se ukazalo da je "pala tišina na pronalaženje njihovih najbližih".On je ukazao da je ove godine na Kosovu i Metohiji ekshumirano i identifikovano 34 osobe od kojih samo četiri osobe srpske nacionalnosti, dok u Hrvatskoj nije bilo ekshumacija i identifikacija ove godine.

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović istakao je da je problem nestalih izuzetno težak, ali je važan i "politički i državno za ukupnu normalizaciju stanja u regionu"."Srbija se odgovorno suočava sa ovim problemom i očekujemo da mu i ostali u regionu pristupe na isti način. Uslov da rezultati budu bolji je da svi u regionu budu na visini odgovornosti".Kako je rekao činjenica da je 4.086 nestalih Srba među 10.653 govori o odnosu onih u regionu koji se bave tim problemom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track