BRUKA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU: Školarina 1.000 evra, a u WC čučavac iz 19. veka
Foto: Boban Karović, Stefan Jokić

Zar da ovo plaćaju studenti?!

BRUKA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU: Školarina 1.000 evra, a u WC čučavac iz 19. veka

Društvo -

Filozofski fakultet u Beogradu u 21. veku budućim akademcima nudi jedinstveno iskustvo u toaletima iako im školovanje papreno naplaćuje

Iako školarina na Filozofskom fakultetu iznosi neverovatnih 118.000 dinara godišnje, uslovi studiranja na najstarijem fakultetu Beogradskog univerziteta su kao s kraja 19. veka.Naime, kad neko od 6.000 studenata, koliko ih ukupno ima na svim studijskim programima, poželi da ode u toalet, sačekaće ga čučavci, koje su koristili i njihovi roditelji, ali i bake i deke. Iako je na sajtu ovog fakulteta, koji školuje buduće filozofe, sociologe, antropologe, pedagoge, psihologe i istoričare umetnosti, naznačeno da su studijski programi zasnovani na „najvišim svetskih standardima“, prizori iz toaleta šalju sliku zemlje trećeg sveta.Neprijatno iznenađenjeBudući Aristoteli, Platoni i Veberi kažu da su bili šokirani kad su videli kakav ih je WC sačekao na čuvenom Filozofskom fakultetu i jednoglasno smatraju da je to nedostojno studiranja u 21. veku.- Kad me šok nije strefio kad sam prošle godine upisala ovaj faks i prvi put otišla u WC. Sačekao me je čučavac kao na autobuskoj stanici! Nisam mislila da to postoji više. Najgore od svega je što samofinansirajući studenti godinu plaćaju papreno - kaže revoltirana studentkinja M. N., koju smo juče zatekli na Filozofskom fakultetu.Njen kolega Goran S. kaže da nije očekivao da će ovakav prizor da zatekne u centru prestonice.- Ovaj WC jeste čist, to ne sporim, ali i je i dalje čučavac. Premijer je rekao da će obilaziti svaki WC u školama i bolnicama po Srbiji, a gledajte šta se radi u centru grada - kaže on.Za profesore šoljeInače, pitanje sređivanja toaleta na Filozofskom aktuelno je više decenija. Još je profesor Veljko Korać, kad je sedamdesetih godina postao dekan ovog fakulteta, svoj mandat otpočeo rečima: „Klozetsko pitanje se veoma zaoštrilo“, nakon čega je obećao da će se postarati da čučavci postanu prošlost. Zanimljivo je, međutim, što su se profesori izborili da u svojim toaletima dobiju WC šolje, dok će studenti i dalje morati da čuče. Dekan Vojislav P. Jelić juče nije odgovarao na pitanja Kurira.

PoboljšanjeFILOLOŠKI BEZ IZMETA NA VRATIMANajgore stanje u toaletima na Beogradskom univerzitetu doskora je vladalo na Filološkom fakultetu, pa je njihova uprava čak ostavljala poruke studentima „da ne vrše nuždu izvan WC šolje i ne mažu zidove izmetom“. Međutim, toaleti na Filološkom sad su poprilično sređeni i renovirani, mada su neki i dalje „u kvaru“ i čak bez brava, dok u drugima nedostaju toalet-papir i sapun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track