(FOTO) POGLEDAJTE HAJDUČIJU NA PUTEVIMA: Svet nas izbegava zbog pljačkaša iz šlep-službi
Foto: Kurir

Drumski razbojnici i dalje haraju još osiljeniji

(FOTO) POGLEDAJTE HAJDUČIJU NA PUTEVIMA: Svet nas izbegava zbog pljačkaša iz šlep-službi

Društvo -

Skinuli spojnice na mostu da vozačima unište točkove, pa ih čekali u zasedi da naplate šlepovanje. M. S. iz Beograda, koji je naleteo na razvaljene spojnice, imao štetu na kolima od 1.500 evra

M. S. iz Beograda najnovija je žrtva drumskih razbojnika u Srbiji, a njihov lopovluk uzrokovao mu je štetu od čak 1.500 evra, dok država Srbija gubi stotine miliona evra i sramoti se u svetu.Divlje šlep službe i serviseri, koji se neretko lažno predstavljaju i kao saradnici nemačkog auto-kluba ADAC, za pomoć na putu i dalje neometano varaju, presreću i čak oštećuju vozila domaćih i stranih vozača koji koriste Koridor 10 i druge saobraćajnice u našoj zemlji.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Stižu pirati- Toliko su se razbahatili da ne samo što uključuju ometače signala kako vozači ne bi mogli da pozovu nekoga u pomoć već buše žicama hladnjake na stajalištima ili prosipaju ulje ispod vozila. U slučaju sugrađanima M. S. razbojnici su sklonili takozvane čelične češljeve - spojnice s mosta, zbog čega je imao veliku štetu na automobilu - navodi izvor Kurira iz saobraćajne policije.

Češljevi izvađeni iz prelaza na mostu, Foto: Kurir
Češljevi izvađeni iz prelaza na mostu, Foto: Kurir

Nemački ADAC klub, koji ima 20 miliona članova, upozorio je u junu svoje članove da ih kroz Srbiju vrebaju nelegalne šlep službe, koje namerno izazivaju nezgode.Postoji sumnja da uključuju i ometače signala kako vozač ne bi mogao da pozove pomoć. Umesto nadležnih, na lice mesta stižu pirati koji se predstavljaju kao ADAC partneri i svoje usluge naplaćuju basnoslovno.

Češljevi izvađeni iz prelaza na mostu, Foto: Kurir
Češljevi izvađeni iz prelaza na mostu, Foto: Kurir

„Dana 15. juna 2016. godine oko 9.30 kod Batajničkog mosta naleteli smo na spojnice mosta koje su bile odšrafljene. Na automobilu BMW oštetio sam dve felne i gume na levoj strani vozila i pritom je načinjena šteta od 1.500 evra. Sa saobraćajnim policajcem pokušao sam da spojnicu na mostu vratim u prvobitno stanje, ali nismo uspeli zato što je preteška. Odmah po saobraćajnoj nezgodi pojavile su se šlep službe koje su htele da naplate svoje usluge šlepovanja 120 evra, to jest prevoz do svog servisa. Napominjem da je neko namerno odšrafio spojnice na mostu i da je bilo bar sedam oštećenih vozila“, navodi se u službenoj belešci koju je M. S. dao nakon incidenta.

Lažna šlep služba, Foto: Kurir
Lažna šlep služba, Foto: Kurir

Službena beleškaTreba naglasiti da divlje šlep službe neretko nude i besplatno šlepovanje kako bi u svojim servisima za mali kvar na vozilu naplatili enormne sume novca, a dok serviseri čekaju novac, čitave porodice koje su se našle u nevolji bivaju zaključane u servisu dok se novac ne naplati. Kurir je ovim povodom kontaktirao s ministarstvima unutrašnjih poslova i saobraćaja, ali do zaključenja broja odgovore nismo dobili.

Damir OkanovićDRŽAVA GUBI NA OVOME I NE SME DA ĆUTIDamir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, potvrđuje saznanja Kurir i kaže da se radi o opštem kriminalu, zbog kojeg država ne samo što ima gubitke merene stotinama miliona evra na godišnjem nivou, već pruža katastrofalnu sliku o sebi u svetu.- Ovaj problem nije nov, postoji već nekoliko godina. Država ne sme da ostane skrštenih ruku, pogotovo što namerno izazivanje saobraćajnih nezgoda može da se završi fatalno - zaključuje Okanović.

ČinjeniceŠTA SVE RADI DRUMSKA MAFIJAbuše žicom hladnjak motora i seku creva dok vozači spavaju na parkingu ili odmaraju na stajalištimahrane pse na auto-putu, koji posle po navici odlaze na isto mesto po hranu i na taj način izazivaju nezgodeprosipaju ulje ispod auta dok je auto parkiran. Vozači misle da je auto pokvaren, pa ih lažne šlep službe ucenjuju za popravkuuključuje ometače signala kako vozač ne bi mogao da pozove pomoć, a zatim lažna šlep služba stiže na lice mesta i nudi pomoć

Krivična delaUPLETENI I U PUCNJAVU?Drumski razbojnici su povezani s mnogim drugim krivičnim delima. Naime, kako nezvanično saznajemo, jedan od njih je čak bio umešan u pucnjavu koja se prošle zime desila u Leštanima i u kojoj je jedan muškarac povređen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track