SRBE ŽIVE BACALI U VATRU: 23 godine od hrvatskih zločina u Medačkom džepu
Foto: Tanjug

Napad na srpska podvelebitska sela

SRBE ŽIVE BACALI U VATRU: 23 godine od hrvatskih zločina u Medačkom džepu

Društvo -

BEOGRAD - Na sutrašnji dan navršava se 23 godine od agresije hrvatske vojske na srpska podvelebitska sela u takozvanom "Medačkom džepu", koja su se u to vreme već 18 meseci nalazila pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija (UNPROFOR).

U ovoj agresiji, kako podseća Veritas, u Divoselu, Čitluku i Počitelju stradalo je 88 Srba - 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila, od kojih 26 starijih od 60 godina. Među žrtvama je i 17 žena, a u akciji ranjenika uopšte nije bilo.

Nakon predaje 52 tela, rezultati pregleda tela su ukazali na razbijene lobanje i mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine, koje upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih, navodi Veritas.

Pripadnici UNPROFOR-a su, nakon što su u direktnoj borbi ušli u ovo područje izvukli još 18 tela od kojih je većina bila izmasakrirana (odsečeni pojedini delovi tela) ili zapaljena (živi bacani u vatru).

Mirko Norac (Foto: AP)
Mirko Norac (Foto: AP)

Dva leša su izvukli pripadnici SVK, a jedno telo je pronađeno u aprilu 1994. godine. U maju 2000. godine istražioci Haškog tribunala pronašli su još 11 leševa skrivenih u septičkoj jami u nekad srpskom delu Gospića, od kojih je šest identifikovano DNK-a metodom.

Od ukupno 84 pronađena posmrtna ostatka, sedam je ostalo neidentifikovano, dok se još uvijek traga za četvoricom.Sva tri sela su opljačkana, a zatim sravnjena sa zemljom, navodi Veritas.Počev od jula 2001. do aprila 2004. godine Tužilaštvo Haškog tribunala za zločine u akciji „Medački džep“ podiglo je optužnice protiv trojice generala Vojske Hrvatske Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je istraga protiv četvrtog generala Petra Stipetića obustavljena.Bobetku zbog bolesti optužnica nije uručena, a umro je pre izručenja Hagu.

Predmet Ademi-Norac Haški tribunal je, u septembru 2005, prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa, koje ih je teretilo za ubistvo 28 civila i pet vojnika, te za uništavanje 300 različitih objekata, kompletno ubijanje stoke i trovanje bunara.

Županijski sud u Zagrebu je Ademija, kao vršioca dužnosti komadanta Zbornog područja Gospić, oslobio je svih optužbi, a Norca kao komadanta operacije "Džep '93", proglasio je krivim za nesprečavanje, a time i za podržavanje i ohrabrivanje ubistava civila i pljačkanje imovine te ubijanje i mučenje ratnih zarobljenika i osudio ga na kaznu sedam godina.Tu kaznu mu je Vrhovni sud presudom od 19. novembra 2009. smanjio na šest godina.Iako je pretresno veće utvrdilo da je admiral Davor Domazet - Lošo, kao izaslanik načelnika Glavnog štaba Hrvatske vojske, bio glavnokomandujući u akciji "Medački džep", nadležno tužilaštvo protiv njega još nije ni istragu otvorilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja