SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Vazduh u Srbiji čistiji od svetskog proseka
Foto: Profimedia

Zagađenje ipak veće od preporučenog

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Vazduh u Srbiji čistiji od svetskog proseka

Društvo -

U svetu 92 odsto stanovništva živi u područjima sa povećanim nivoom zagađenja vazduha sitnim česticama, a u Srbiji je prosečna zagađenost dva puta viša od preporučene, i za trećinu viša nego u bogatim evropskim zemljama, ali i duplo niža od svetskog proseka.

U Srbiji srednja vrednost zagađenja sitnim česticama prečnika do 2,5 mikrona iznosi 19 mikrograma po kubnom metru vazduha, a u gradskim područjima 21, dok je preporučena vrednost Svetske zdravstvene organizacije 10 mikrograma.

Zagađenje u Srbiji varira od 12 do 33 mikrograma, navodi se u izveštaju koji daje srednje godišnje vrednosti (medijanu) zagađenja.

Direktorka odseka za javno zdravlje u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji Marija Neira pozvala je na hitne mere za poboljšanje kvaliteta vazduha u svetu.

"Postoje rešenja, a to su pre svega održiviji sistem transporta, upravljanje čvrstim otpadom, korišćenje čistih peći i goriva u domaćinstvima, kao i obnovljivi izvori energije i smanjenje industrijskih emisija", navela je ona, a preneo AFP.

Sa izuzetkom Amerike, manje od 20 odsto stanovništva živi u mestima u kojima kvalitet vazduha odgovara standardima SZO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track