OTEH -2016: Otvoren naučno-tehnički skup u Vojnotehničkom institutu
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Žarkovo

OTEH -2016: Otvoren naučno-tehnički skup u Vojnotehničkom institutu

Društvo -

BEOGRAD - U Vojnotehničkom institutu danas je počeo sa radom 7. međunarodni naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija – OTEH 2016.

Organizator te dvodnevne konferencije je Vojnotehnički institut zajedno sa Upravom za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane. Svečanom otvaranju prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, strani vojni predstavnici, predstavnici preduzeća odbrambene industrije, fakulteta, autori radova, zaposleni u VTI-u.

Otvarajući Konferenciju, ministar odbrane Zoran Đorđević je govorio o važnosti OTEH-a za razvoj naučnih saznanja u oblasti odbrane i o međunarodnom značaju te konferencije.

–Vlada Republike Srbije će uvek prepoznati značaj ulaganja u projekte, istraživanja i razvoj u oblasti odbrane. Naš strateški cilj i zadatak jesu povećanje investicija u proizvodnju novih sistema koji se koriste, kako u oblasti odbrane, tako i u civilstvu. Takve investicije imaju direktan uticaj na povećanje ekonomskog razvoja Republike Srbije, poboljšanje izvoza, nužno podizanje znanja i domaćih proizvodnih kapaciteta, unapređenje industrijsko-tehnološke baze, revitalizaciju grana industrije kao što su avio-industrija, mašinska, elektro, hemijska i mnogo druge.

Ministar odbrane je rekao kako se nada da će ovogodišnji OTEH uvećati postojeće značajno interesovanje za bilateralnu saradnju sa našom zemljom i doprineti ulaganju u proizvodnju odbrambenih sistema, kao i njihovo plasiranje na domaćem i inostranom tržištu.

Direktor Vojnotehničkog instituta, pukovnik dr Zoran Rajić istakao je da danas postoji realna potreba za bliskom saradnjom i razmenom iskustava između svih subjekata koji učestvuju u oblasti razvoja sredstava NVO, počev od razvojnih institucija, preko proizvođača do samih korisnika. Jedan od načina uspostavljanja i produbljivanja saradnje upravo je učešće na međunarodnim skupovima i konferencijama, kao što je OTEH.

Pukovnik Rajić je naglasio da će na ovogodišnjem OTEH–u biti više od 500 autora i koautora iz 14 zemalja sveta, koji će izložiti 131 rad, od toga 23 iz inostranstva.

Već nekoliko godina zaredom, OTEH je posvećen najvećim srpskim i svetskim naučnicima. Ove godine matematičarki Milevi Marić Ajnštajn. O njenom radu u uvodnom predavanju govio je profesor Velimir Abramović.

OTEH je naučno-stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija, koji se od 2005. održava kako bi se sagledala dostignuća u toj oblasti. Čisto međunarodni karakter dobio je 2011. godine. Održava se svake druge godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track