VATROGASAC IZ VRŠCA ODUŠEVIO SRBIJU: Žarko deci BESPLATNO popravlja violine!
Foto: Profimedia

Uštedi im nekoliko hiljada evra

VATROGASAC IZ VRŠCA ODUŠEVIO SRBIJU: Žarko deci BESPLATNO popravlja violine!

Srbija -

VRŠAC - Žarko Trifunov iz Vršca jedan je od šestorice graditelja violina u Srbiji, a pritom je i samouk. Ali se on od svih njih razlikuje po tome što je po profesiji vatrogasac.

Dok je par godina uporno tragao za tajnama građenja violina, otkrivajući ih najčešće na internetu, vršački vatrogasac je izrađivao nameštaj, jer mu je kako kaže obrada drveta išla od ruke. Kada se osetio sposobnim za hvatanje u koštac i sa najzahtevnijim poslovima na izradi violina, sve slobodno vreme i ljubav posvetio je novom hobiju. Kaže, pravljenje violina predstavlja mu beg od stresnog posla.

"Godišnje napravim tek tri-četiri violine, i svaka se razlikuje, ima svoje specifičnosti u odnosu na ostale. Ne sviram na ovom instrumentu, ali svaku svoju violinu mogao bih da prepoznam, makar ih u orkestru bilo stotinu. Svaku violinu pre nego što je predam naručiocu, moja ćerka Vanja, učenica Srednje muzičke škole u Vršcu, isproba i o njoj daje svoje mišljenje. Prvu violinu sam joj kupio u prodavnici, a drugu sam joj ubrzo sam napravio, na kojoj vežba i svira", kaže Trifunov, i naglašava da su sve tajne sadržane u kvalitetu drveta, proračunima i umeću majstora.

Ni jednu jedinu popravku gudačkog instrumenta đacima Muzičke škole u Vršcu – nije naplatio, a kako kaže tako će i ubuduće biti, jer je to njegov skroman doprinos razvoju mladih talenata. Ovaj posao radi potpuno besplatno. Cene violina kreću se 1.500 do 6.000 evra, i mnogi roditelju ne mogu da ih priušte deci. Violinu kad napravi, ustupa je po ceni tek koliko da isplati i da pokrije troškove materijala. Sopstveni trud ne računa, jer sve to radi s ljubavlju. I alat za izradu violina je napravio sam, jer je specifičan.

Kako napominje Žarko, kvalitet smreke koja se koristi za gornju ploču, a koje ima i kod nas, presudan je za božanstveni zvuk violine. Za javor, od koga se pravi kutija violine – tvrdi da najbolji u svetu raste u Bosni, pa ga i on tamo nabavlja, kao i većina velikih i poznatih svetski proizvođača gudačkih instrumenata.

(juznibanat.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja