PROJEKAT DEMILITARIZACIJE VIŠKOVA: Vojska uništava 784 tone granata, bombi, municije...
Foto: Andrej Mlakar Kurir

Pod okriljem Povereničkog NATO fonda

PROJEKAT DEMILITARIZACIJE VIŠKOVA: Vojska uništava 784 tone granata, bombi, municije...

Društvo -

BEOGRAD - Projekat uništavanja viškova ubojnih sredstava u Srbiji pod okriljem Povereničkog NATO fonda počeo je danas, a predviđeno je uništavanje 784 tone ubojitih sredstava u Tehničo-remontnom zavodu u Kragujevcu.

Ministar odbrane Srbije Zoran Djordjević rekao je da su viškovi municije prepoznati kao veliki bezbednosni problem i da je u prethodnih 10 godina uloženo mnogo napora u uklanjanju tih sredstava i stvaranju uslova za bezbedan smeštaj municije.

"Ovim projektom je potvrđena čvrsta rešenost Srbije da otkloni svaki vid čuvanja viškova municije koja može da dovede do nesreća sličnih onoj koja se dogodila pre tačno 10 godina u Paraćinu", rekao je Đordjević.

On je ocenio da je pokretanjem Poverilačkog NATO fonda obezbeđena podrška za prikupljanje donacija za proces uništavanja viškova municije po najvišim bezbednosnim i ekološkim standardima.

Đordjević je dodao da će se projektom biti unapredjeni i kapaciteti Tehničko remontnog zavoda u Kragujevcu i da će taj centar biti pozicioniran kao regionalni centar za uništavanje municije.

Vrednost projekta je iznosi 3,4 miliona evra, a 11 država donatora prikupilo je 1,6 miliona evra, dok je planirano da Srbija izdvoji 450.000 evra.

Srbija je u dva navrata, 2003. godine i od 2005. godine, koristila mehanizme Povereničkog fonda NATO, a predviđeno je da ovaj projekat bude završen za dve godine.

Projekat demilitarizacija viškova ubojnih sredstava iniciralo je Ministarstvo odbrane krajem 2011. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track