NIJEDAN PACIJENT NE SME BITI VRAĆEN SA ŠALTERA: 8.000 čitača za elektronske zdravstvene knjižice
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

NIJEDAN PACIJENT NE SME BITI VRAĆEN SA ŠALTERA: 8.000 čitača za elektronske zdravstvene knjižice

Društvo -

BEOGRAD - Republički fond zdravstvenog osiguranja obezbedio je skoro 8.000 čitača elektronskih kartica, sistem funkcioniše i nijedan osiguranik sa elektronskom karticom ne sme da bude vraćen sa šaltera bilo koje zdravstvene ustanove, izjavila je danas v. d. direktora RFZO Verica Lazić.

"Ko ima novu karticu, na njoj su svi podaci osiguranika, a ustanove imaju alate da provere validnost elektronske kartice. Osim toga, šalterski radnik to može da proveri preko veb servisa, sajta, ili samim kontaktiranjem naše ispostave. Na direktorima zdravstvenih ustanova je da organizuju posao i da šalterski radnici ne vraćaju osiguranike sa novim karticama", rekla je Lazićeva.

Naglašava da sistem funkcioniše i da "mora da funkcioniše" i podvlači da je RFZO blagovremeno, tokom 2015. obaveštavao sve direktore zdravstvenih ustanova kako funkcioniše sistem elektronske zdravstvene kartice, a da su zaposleni u Fondu vršili obuku šalterskih radnika u svim ustanovama, tako da, smatra Lazić, sistem zaista mora da funkcioniše.

Foto: Kurir/Nemanja Pančić
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

"Na direktorima zdravstvenih ustanova je da organizuju posao i da šalterski radnici ne vraćaju osiguranike sa novim karticama. Nijedan osiguranik sa elektronskom karticom ne sme da bude vraćen sa šaltera bilo koje zdravstvene ustanove", istakla je Lazić.

Dodala je da je rok za zamenu starih zdravstvenih knjižica za nove elektronske kartice 31. decembar, a da su, pored zahteva, potrebna dokumenta stara, važeća zdravstvena knjižica, lična karta i uplatnica na 400 dinara, ukoliko osiguranik nije iz grupe koja je plaća tu sumu.

"Zahvaljujući donaciji Narodne banke Srbije, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, žrtve nasilja u porodici, sva novorođena deca, kao i deca sa posebnim potrebama ne plaćaju 400 dinara za izradu kartice zdravstvenog osiguranja", rekla je Lazić.

Ona smatra da je "negativna kampanja tokom 2013. godine" destimulisala osiguranike RFZO da blagovremeno zamene knjižice, tako da čekaju poslednji momenat, ali je dodala da je radno vreme šaltera produženo u ispostavama gde su gužve, odnosno u ispostavama Novi Begorad, Voždovac, Zvezdara, Stari grad, kao i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu.

Nove elektronske zdravstvene kartice mogu se dobiti na 180 lokacija RFZO u Srbiji, a svi direktori filijala produžiće radno vreme u skladu sa potrebama.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track