Bivši ministar muljao s naftom i strujom!

Ojadio preduzeća

Bivši ministar muljao s naftom i strujom!

Društvo -
Za vreme mandata Gorana Novakovića EPS i NIS omogućili Lazarevićevim I Hamovićevim firmama da se obogate, a država oštećena za više od 10 miliona dolara

BEOGRAD - Malo struja, malo nafta.Goran Novaković, bivši ministar energetike, bio je povezan s nekoliko afera u energetici za vreme ministrovanja od januara 2001. do juna 2002. U njegovo vreme Elektroprivreda Srbije i Naftna industrije Srbije (NIS) sarađivale su s firmama njegovog kuma Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića, a NIS je kupovao naftu od kiparskih preduzeća.

Posle realizacije ovih poslova podneto je više krivičnih prijava zbog sumnje da su državni činovnici EPS omogućili privatnim kompanijama da zarade više od 12 miliona dolara, a javna preduzeća su, kako su tvrdili nadležni, oštećena za više od deset miliona dolara.

Poništen tenderNovaković je zvanično dao ostavku, a nezvanično je bio smenjen. Nekoliko godina kasnije Zoran Janjušević je za B92 izjavio da je Novaković smenjen i da mu je Đinđić nudio to mesto. Upućeni kažu da razloge treba tražiti u trgovini strujom i naftom.

Maja 2002. Branko Pavlović, član UO NIS, tražio je da se poništi tender za nabavku 2,4 miliona tona sirove nafte, vredne oko 400 miliona dolara, jer je rok za dostavljanje ponuda bio kraći od sedam dana.

Tenderske uslove ispunile su četiri kompanije - „Glenkor“, u kojoj je radio i Novaković, i tri manje, registrovane na Kipru - „Džej end es“ (J&S), „Ipko“ i „Moil koal“.

U odnosu na ovaj posao, druga afera nije bila poznata javnosti pre Novakovićeve ostavke, ali je bila mnogo veća.

Sumnjiva prodaja - Ugovori o uslužnoj preradi mazuta u TE-TO Novi Sad između EPS i londonskih firmi „Enerdži fajnensing tim“ (EFT), Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića, i „Interfejsa“, kao i ugovori o interventnom uvozu struje između EPS i EFT, sklopljeni direktnom pogodbom, bez tendera, bili su štetni po EPS.

Ugovori koje je NIS sklopio sa ove dve londonske firme o prodaji mazuta takođe su bili štetni. Ukupna šteta za EPS i NIS je od 2,7 do 10,6 miliona dolara - rekao je 2003. Slobodan Ružić, tadašnji zamenik ministra rudarstva i energetike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track