NADAJU SE DOGOVORU SA DRŽAVOM: Sindikat Zastava INPRO pozvao kolege da prekinu štrajk glađu
Foto: Printscreen Twiter

I dalje bez rešenja

NADAJU SE DOGOVORU SA DRŽAVOM: Sindikat Zastava INPRO pozvao kolege da prekinu štrajk glađu

Društvo -

KRAGUJEVAC - Predstavnici Samostalnog sindikata fabrike Zastava INPRO pozvali su danas svoje kolege koje štrajkuju da obustave protest i da nađu zajedničko rešenje kroz dogovor sa predstavnicima ministarstva privrede i socijalne politike.

Predstavnici tog sindikata i poslovodstva navode da rade i to u tri smene, kao i da su poslednju pozajmicu primili u iznosu od 11 hiljada dinara i da je to, po mišljenju radnika koji rade, opravdan iznos zbog teške situacije u kojoj se preduzeće nalazi.

Kako javlja RTV Kragujevac, predstavnici sindikata su na konferenciji za novinare izrazili nadu kada je reč o obećanju države da će plan reorganizacije biti najskorije urađen, kao i da će biti odblokiran račun, a podvlače da su zabrinuti za kolege koje štrajkuju glađu.

"Mi smo naše kolege pozvali da se priključe sindikalnoj borbi. Smatrali smo da jedino kroz sindikalnu borbu i kroz dogovor sa organima vlasti pre svega predstavnicima ministarstva privrede i socijalne politiku možemo da nađemo neka rešenja i da ugrožavanjem svog zdravlja ne može da se nađe rešenje", rekao je predsednik GO Sindikata metalaca Kragujevca Rajko Blagojević.S druge strane, dodaje, dolazimo u situaciju da je neko nečiji talac, navodeći da od 132 radnika, 105 njih "maksimalno radi".

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin danas je izjavio da je Ministarstvo preduzelo sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se rešio problem u fabrici Zastava INPRO iz Kragujevca - isplaćena je zaostala zarada, ponuđen socijalni program i mogućnost odlaska u invalidsku penziju.

"Država ne može nijedan drugi socijalni program da im ponudi. Nemamo druge mogućnosti, sve što je bilo do nas je apsolutno urađeno", kazao je Vulin novinarima u Palati Srbija ističući da rukovodstvo nije ravnomerno podelilo novac koji je dobilo.

Vulin je dodao da mu je žao što je poslednje sredstvo u sindikalnoj borbi štrajk glađu primenjeno kao prvo umesto da se iskoristila mogućnost mirnog rešavanja tog spora.

Radnici preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Zastava INPRO, njih 28 od ukupno 132 zaposlena, započelo je štrajk glađu tražeći isplatu zaostalih zarada, kao i bolji socijalni program.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track