(FOTO) SNEG PAO I U SRBIJI: Za vikend 22 stepena, a onda NAGLO ZAHLAĐENJE!
Foto: Nemanja Pancic

Otežan saobraćaj kod Prijepolja

(FOTO) SNEG PAO I U SRBIJI: Za vikend 22 stepena, a onda NAGLO ZAHLAĐENJE!

Društvo -

Novembar u Srbiji biće veoma promenljiv. U nedelju nas očekuju neverovatna 22 stepena, dok će se sledeće sedmice stvoriti uslovi za sneg.

PETAK:

U petak će u većem delu zemlje uveliko doći do delimičnog razvedravanja, tako da će preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Više sunca na severu, a najmanje na jugu zemlje. Jutro će biti hladno, a dan nešto topliji u odnosu na četvrtak. Mnogi planinski predeli iznad 1000mnv ujutru će osvanuti pod snegom, koji će se već tokom dana otopiti.

Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 3°C, a maksimalne dnevne od 8 do 11°C. U jutarnjim časovima u većini predela očekuje se slab prizemni mraz. U planinskim predelima temperature u minusu ujutru i veći deo prepodneva. Vetar slab, promenljivog smera, uglavnom istočni i jugoistočni.

SUBOTA:

U prvom delu dana uglavnom umereno oblačno uz oblake srednje i visoke baze. Biće i sunčanih intervala ili će sunce probijati kroz visoku cirrusnu oblačnost. U drugom delu dana jače naoblačenje stiže sa zapada, u večernjim časovima u većini predela, a naročito na zapadu, u centralnoj Srbiji i na području Vojvodine mestimično se očekuje kiša. Nakon hladnog jutra sa slabim prizemnim mrazem u većini krajeva, dan će biti topliji.

Minimalne temperature kretaće se između 0 i 5°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 10°C na istoku do 17°C na zapadu zemlje i u Beogradu. U prvom delu dana vetar slab, jedino u košavskom području umeren jugoistočni. Poslepodne u košavskom području umeren južni i jugoistočni vetar sa jakim udarima, a u ostalim predelima (naročito na zapadu i jugozapadu) počeće da duva umeren, na udare i jak jugozapadni vetar.

NEDELJA:

U nedelju promenljivo oblačno uz smenu kraćih sunčanih i kišnih intervala mestimično. Biće još toplije, maksimalne temperature dostizaće 20°C. Opštu sliku će međutim kvariti vetrovito vreme koje se očekuje drugog dana vikenda. U većem delu zemlje duvaće umeren do jak vetar južnih smerova (uglavnom jugozapadni i jugoistočni), sa udarima olujne jačine.

Sneg u gradovima oko 11. novembra

Danas su se zabelele planine u Hrvatskoj, ali ni na Kopaoniku i Zlatiboru nije drugačija situacija. Međutim, sneg u srpske gradove ne stiže sve do 11. novembra.

- Oko 11. novembra stiže nam prodor hladnijeg vazduha sa severa Evrope što će dovesti do snega na brdsko-planinskim predelima, a to će postati i uslov da kiša u pojedinim gradovima pređe u sneg, dok postoji mala verovatnoća da će pasti i u Beogradu, gde temperatura neće biti u minusu. Snežnih padavina neće biti u većim količinama i neće trajati duže od dva dana. Nakon toga očekuje nas porast temperatura koje će biti vrlo promenljive do kraja novembra - istakao je meteorolog Đorđe Đurić iz Weather2Umbrella.

SNEG VEĆ IZNENADIO: Obustavljen saobraćaj za kamione kod Prijepolja

(VIDEO) DA VIDITE KAKO VEJE U HRVATSKOJ I BiH: Pada prvi sneg na Sljemenu, Vlašiću i Igmanu

(EPK/Meteoplaneta/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track