MINISTARKA PRAVDE: Uskoro izmena Krivičnog zakonika u oblasti prvivrednog kriminala
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Unapređenje rada Tužilaštva za organizovani kriminal

MINISTARKA PRAVDE: Uskoro izmena Krivičnog zakonika u oblasti prvivrednog kriminala

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović najavila je danas izmene Krivičnog zakonika u oblasti privrednog kriminala, istakavši da će tim zakonskim rešenjima Srbija otvoriti novo poglavlje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kuburović je govorila na svečanosti u Specijalnom sudu u Beogradu povodom završetka programa Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za unapređenje rada Tužilaštva za organizovani kriminal u kome su učestvovali i Italija, Holandija i Sjedinjene Američke Države.

Pripremljen je i novi zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, napomenula je Kuburović.

Svečanosti su prisustvovali i ambasador OEBS Andrea Oricio, ambasador Italije Đuzepe Manco, ambasador SAD Kajl Skat i ambasador Holandije Hendrik Van Den Dol, kao i domaći tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić.

Kuburović je podvukla da je srpsko tužilaštvo, zahvaljujući pomoći OEBS, Italije, SAD i Holandije u okviru trogodišnjeg programa učinilo svoj rad efikasnijim.

Kao primer Kuburović je navela novi program za obradu podataka iz predmeta koje je srpsko tužilaštvo dobilo od Italije.Američki ambasador Kajl Skat je izrazio nadu da će novi softver koji koristi srpsko tužilaštvo stvoriti uslove za bolju analizu podataka važnih za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala.

Ambasador OEBS Anreda Oricio je ocenio da zemlje regiona moraju da zbiju snage u borbi protiv organizovanog kriminala koji ne poznaje granice.Holandski ambasador Hedrik Van Den Dol je poručio da njegova zemlja podržava evropski put Srbije i da je u tom smislu pomogla i rad Tužilaštva za organizovani kriminal.

Njegov italijanski kolega Đuzepe Manco je ocenio da će bolji rad tužilaštva u Srbiji doprineti efikasnijoj pravdi i boljoj zaštiti građana.

Tužilac za organizovani kriminal u Srbiji Mladen Nenadić je ukazao na opasnost od terorizma, ocenjujući da će se Evropa suočiti sa sve većom terorističkom pretnjom kako budu jenjavali sukobi na Bliskom istoku.Prema Nenadiću, upravo zato je italijansko tužilaštvo za borbu protiv mafije počelo da se bavi i slučajevima terorizma.dnji u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track