POPLAVE PRETE SRBIJI: Potopljeni delovi Sjenice, voda ušla u 100 kuća, 12 evakuisano u Tutinu!
Foto: Tanjug/Alem Rovčanin

Nadošle reke na zapadu zemlje i u Toplici

POPLAVE PRETE SRBIJI: Potopljeni delovi Sjenice, voda ušla u 100 kuća, 12 evakuisano u Tutinu!

Društvo -

SRBIJA - Vodostaji na rekama Lim, Ibar i Timok, kao i gornji tok Zapadne Morave su u porastu, rečeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Kako je rečeno očekuje se da se u naredna dva dana nastavi porast vodostaja na rekama Lim, Ibar, Timok, Južna Morava i u gornjem toku Zapadne Morave, a može doći i do lokalnih izlivanja na bujčnim tokovima. U RHMZ je rečeno da bi moglo da dodje do prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava, ali da to ne znači da će doći do ekstremnih situacija, već da treba biti u pripravnosti.

20.10 - Štab za vanredne situacija opštine Paraćin zbog najavljenih obilnih padavina naložio je od večeras pa do 10. novembra pripravnost javnih komunalnih preduzeća, dežurstva komunalnih inspektora i policije na ovom području.

17.40 - Zbog pogoršanih hidrometeoroloških uslova i opasnosti od izlivanja reke Tolice, Opštinskištab za vanredne situacije proglasio je vanredno stanje na teritoriji Opštine Prokuplje. Za sada su se izlilisamo lokalni potoci, a najgore je u selima:Bace, Donja Trnava i Potočić.

16.08 - Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izjavio je danas da je situacija na vodotocima u ovom gradu pod kontrolom i da je sva raspoloživa mehanizacija javnih preduzeća i privatnih preduzetnika na kritičnim mestima u gradskim i prigradskim naseljima. Nakon obilaska naselja Jerka on je novinarima rekao da je najkritičnije bilo na nekoliko mostova preko reke Raška, dok je vodostaj na Jošanici i Trnavici znatno niži.

15.39 - Reka Lim nastavila je danas da raste i u popodnevnim satima i prema podacima načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju Gorana Posrkače, u tom gradu je vodostaj Lima u 14 sati iznosio 318 centimetara, što je iznad kote vanredne odbrane od poplava.Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, nivo Lima kod Prijepolja je u 13 sati iznosio 303 centimetra i bio je tada tri centimetra iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Marić u pripravnosti, 12 evakuisanih iz bujice u Tutinu

Najveće padavine zabeležene su u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu gde je evakuisano 12 lica, a uglavnom je reč o bujičnim vodotokovima i poplavljenoj putnoj infrastrukturi, te su ljudi izvlačeni iz vozila i evakuisani, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.

Tamo je situcija sada stabilna, padavine su prestale, ide u pravcu smirivanja", rekao je Marić i dodao da je situacija u Srbiji zbog padavina potpuno pod kontrolom i da su ekipe Sektora još od ponedeljka na terenu zbog najavljenih novih padavina.

Foto: Tanjug/Alem Rovčanin
Foto: Tanjug/Alem Rovčanin

Prema njegovim rečima, sporadičnih problema od bujičnih vodotokova ima na teritoriji Prokuplja, Kuršumlije i Leskovca, te da su ekipe Sektora na terenu i pomažu građanima da ispumpaju vodu, saopšteno je iz MUP-a.

"Sve snage Sektora za vanredne situacije su još od ponedeljka na terenu u svim potencijalno kriznim tačkama. Za nas opuštanja zapravo i nema, jer se najavljuju nove padavine u toku popodneva i noći, tako da ćemo tek sutra do kraja dana imati prilike da vidimo da li će doći do najavljenog prestanka padavina", rekao je Marić. Naveo je da je još 6. novembra upućeno upozorenje RHMZ-a svim opštinskim i gradskim štabovima za vanredne situacije o stanju potpune pripravnosti zbog najavljenih padavina.

Foto: Tanjug/Alem Rovčanin
Foto: Tanjug/Alem Rovčanin

Alarmantno u Sjenici, palo 42 litra kiše, voda ušla u 100 kućaNa teritoriji opštine Sjenica palo je 42 litra kiše po kvadratnom metru i određeni delovi grada su i dalje pod vodom, izjavio je danas predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.

U proteklom periodu imali smo nagli vodostaj i određeni delovi grada od 14 do 18 sati su bili potopljeni", rekao je Mujović i naveo da je nakon 18 sati vodostaj počeo da stagnira, te je u pojedinim delovima grada bilo moguće normalno funkcionisati.

Foto: Tanjug/Alem Rovčanin
Foto: Tanjug/Alem Rovčanin

"Međutim, još dva kvarta, takozvai Bukreš, ulica 12. decembra i naselje kod autobuske stanice još su pod vodom. Oko 50 do 100 kuća zahvaćeno je bilo poplavnim talasom i vodu pokušavamo da izbacimo", kaže Mujović.On ističe da je dosta velika materijalna šteta, koju njegova opština sama sigurno neće moći bez pomoći države da sanira."Uglavnom su to domaćinstva iz socijalne kategorije i biće potrebna značajna dinarska sredstva. Takođe, videćemo šta se može uraditi na poboljšanju i proširenju vodotokova Grabovice i Jablanice", rekao je Mujović.

Sazvana hitna sednica, Lim kod Prijepolja narastao na 278 centimetara

Vodostaj Lima kod Prijepolja danas je učetvorostručen u odnosu na merenja od pre dva dana i u 10 sati iznosio je 278 centimetara, rekao je hidrolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Aleksandar Vujanović.U opštini Prijepolje, najkritičnije je u mestu Jalija kod Brodareva, gde su poplavljeni sportski tereni. Lim je i dalje u porastu, a udarni talas iz Crne Gore još nije stigao.

On je rekao da se i danas i sutra očekuje nastavak padavina, tako da će, kako je i najavljeno, vodostaj Lima ozbiljnije preći kotu redovne odbrane od poplava.

Foto: Tanjug/Alem Rovčanin
Foto: Tanjug/Alem Rovčanin

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović sazvao je hitnu sednicu Štaba za vanredne situacije, jer se Lim izlio u naselju Jalija u Brodarevu kao i u mestu Zalug nizvodno od Prijepolja.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je da je od sinoć do jutros najviše kiše palo na području Kopaonika 67 milimetara, dok je u Zapadnoj Srbiji najviše padavina bilo na Zlatiboru - 33 mm. Načelnik Štaba za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Bročhić, rekao je da trenutno nema opasnosti od izlivanja.

(EPK/Beta/Tanjug/Foto:Tanjug/Alem Rovčanin)

PRETI IZLIVANJE TOPLICE ZBOG PADAVINA: U Prokuplju proglašeno vanredno stanje LIM KOD PRIJEPOLJA U PORASTU: Premašena kvota vanredne odbrane od poplaveALARMANTNO, PALO 42 LITRA KIŠE PO KVADRATU: Potopljeni delovi Sjenice, voda ušla u 100 kuća!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track