MIHAJLOVIĆEVA PREDSTAVILA AKCIJU: Prijavite nasilje i oružje, da ne bude kasno!
Foto: Zorana Jevtić

Vlada Srbije

MIHAJLOVIĆEVA PREDSTAVILA AKCIJU: Prijavite nasilje i oružje, da ne bude kasno!

Društvo -

Sedam puta je veća verovatnoća da neko strada usled zloupotrebe vatrenog oružja u porodičnom nasilju nego u kriminalnim aktivnostima, zbog čega je veoma važno prijaviti i nasilje i posedovanje ilegalnog oružja, poruka je kampanje podizanja svesti o opasnostima vatrenog oružja u kontekstu nasilja u porodici “Da ne bude kasno”.

Potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihjalović pozvala je sve građane i građanke da prijavljuju nasilnike kako bi se sprečilo da i jedna žena više strada u porodičnom i partnerskom nasilju.

Kako je objasnil, podaci pokazuju da je u poslednjih deset godina 327 žena ubijeno u porodičnom nasilju, od čega ove godine čak 29.

Moramo da se zajedno borimo protiv ovoga jer je to društveni problem, a ne problem samo jedne institucije, rekla je Mihajlović.

“Pozivam vas da ne bude kasno, što je i slogan ove kampanje, da u narednim danima zajednički kroz kampanju razgovaramo sa svima, ali da se to ne završi u decembru , već da to i nastavimo”, rekla je Mihajlović.

Kada je reč o nacrtu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Mihajlović je istakla da je sigurna da će on pomoći da se dodatno borimo protiv porodičnog nasilja.

Podsetila je da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost dalo mišljenje da se krug osoba koje se štite zakonom proširi, kako bi se obuhvatili i oni koji nisu u braku.

“Ne morate biti u braku i živeti s nekim, a možete imati određene odnose koji se kasnije mogu ispostaviti kao tragični”, objasnila je ministarka.

Ona je istakla da je data sugestija i da veruje da će Parlament usvojiti zakon, posle čega će se krenuti u njegovo sprovođenje i jačanje saradnje između institucija koji će biti zadužene da ga sprovode.

SKUPŠTINA NASTAVLJA ZASEDANJE: Poslanici i danas o predlogu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

POVERENICA ZA RAVNOPRAVNOST: Amandmanima do kvalitetnog Zakona o sprečavanju porodičnog nasilja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track