NEISPRAVNO: Sklanjaju se još 3 ukusa kašice juvitana, kontroliše se i povlačenje teglica s rafova
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ministarstvo zdravlja Srbije

NEISPRAVNO: Sklanjaju se još 3 ukusa kašice juvitana, kontroliše se i povlačenje teglica s rafova

Društvo -

BEOGRAD - U još tri kašice dečjih proizvoda "juvitana" pronađeni su pesticidi, potvrdilo je danas Ministarstvo zdravlja Srbije.

Pomoćnik minstra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović kazao je da se kontrole proizvoda nastavljaju i da roditelji i deca nemaju razloga za brigu. On je naglasio da sanitarna inspekcija kontroliše i da li se sporne teglice povlače sa rafova.

Panajotović je dodao da postoje redovne i vanredne kontrole i da se na taj način označava da li je neki proizvod bezbedan ili nije. Prema njegovim rečima, proizvod se može uzeti na kontrolu u prometu, ali i u proizvodnji i te kontrole se rade u ovlašćenim laboratorijama na području Srbije. On je precizirao da se proizvod prati od sirovina i obrade do finalnog proizvoda koji mora da ima završni atest.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je pre dva dana da je utvrđeno da je još osam proizvoda za dečju ishranu juvitana neispravno. Prethodno je Fabrika dečje hrane "Juvitana" u Inđiji obustavila u subotu, 12. novembra, proizvodnju, posle informacija iz Ministarstva zdravlja da su u njenim proizvodima nađeni pesticidi, koji ne odgovaraju zakonskim propisima.

Zabrana proizvodnje trajaće, kako je tada saopštio poslovni sistem "Svislajon Takovo", dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda koji se nalaze na lageru u fabrici.Sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja naložili su 10. novembra povlačenje sa tržišta sedam "Juvitana" kašica za bebe fabrike "Svislajon - Takovo", jer je u njima nađen veći broj određenih vrsta pesticida, nego što je dozvoljeno.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je pre dva dana da se stalno proverava da li su sporne serije kašice dečje hrane "Juvitana" povučene sa tržišta, i da će ukoliko se u prodaji nađu sporne serije kašice one odmah biti povučei oduzete, a protiv prodavca će biti podneta prijava, jer je to procedura koja sledi nakon izdavanja naloga o povlačenju.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track