Venera plesala i iznad Srbije

Astronomski fenomen

Venera plesala i iznad Srbije

Društvo -
Otežavajuća okolnost u posmatranju Venerinog prolaska bila je što je Sunce sve vreme bilo blizu horizonta. Sledeći put Venera će preći ispred Sunca tek 2117. godine

BEOGRAD - Od izlaska Sunca stanovnici Srbije mogli su da posmatraju najzanimljiviju astronomsku pojavu ove godine, prolazak Venere preko Sunčevog diska. Sledeći put ovaj astronomski fenomen dogodiće se tek 2117. godine.

Najzanimljivija astronomska pojava ove godine, prolazak planete Venere ispred Sunca, kada se Venera vidi kao crni kružić čiji je prečnik 30 puta manji od Sunčevog, tokom noći i jutros bio je vidljiv i u Srbiji.

Odlazak Venere sa Sunčevog diska iz Srbije je moglo da se prati počev od izlaska Sunca u 4.55 sati u Beogradu pa do 6.55 sati, kada je bio poslednji kontakt Venere sa Suncem, navodi se u saopštenju astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Beograđani su imali priliku da prate fenomen sa terase Narodne opservatorije društva „Ruđer Bošković" na Kalemegdanu, prenosi RTS.

Međutim, otežavajuća okolnost u posmatranju Venerinog prolaska bila je što je Sunce sve vreme bilo blizu horizonta. Čak i prilikom poslednjeg, četvrtog kontakta, visina Sunca bila je ocenjena na manje od 20 stepeni.

Prilikom posmatranja Venere treba upotrebljavati iste mere zaštite kao i prilikom posmatranja pomračenja Sunca, zbog čega je potrebno koristiti specijalne naočare, zavarivačko staklo ili obostrano, na sveći nagaravljeno staklo.

Posmatranje likova Venere i Sunca najugodnije je na belom ekranu, a posle projekcije Sunca kroz teleskop.

Pojava će moći najbolje da se prati iz severnijih oblasti Tihog okeana, pri zalasku Sunca moći će da je posmatraju stanovnici Severne i Centralne Amerike, a prilikom izlaska videli su je Evropljani i stanovnici Bliskog istoka.

Iz oblasti južnog Atlantika neće biti vidljiv nijedan deo prolaza Venere ispred Sunca.

Sledeći put ovaj astronomski fenomen dogodiće se tek 2117. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=MOMNI-Je8Z4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track