Svi idu na ekskurziju u inostranstvo

Nije uvažena preporuka Ministarstva

Svi idu na ekskurziju u inostranstvo

Društvo -
Ministarstvo prosvete i nauke poslalo je prošle nedelje dopis srednjim školama u kojima im preporučuje da učenike koji nisu maturanti ne vode na ekskurzije u inostranstvo, što je izazvalo oprečna reagovanja prosvetnih radnika

BEOGRAD - Uprkos preporuci Ministarstva prosvete i nauke, o kojoj i direktori škola imaju podeljeno mišljenje, učenici trećih razreda srednjih škola iduće godine uglavnom će ići na ekskurzije u inostranstvo.

Ministarstvo prosvete i nauke poslalo je prošle nedelje dopis srednjim školama u kojima im preporučuje da učenike koji nisu maturanti ne vode na ekskurzije u inostranstvo, što je izazvalo oprečna reagovanja prosvetnih radnika.

"Mi nećemo postupiti po preporuci Ministarstva, jer smo već završili tender i učenici trećeg razreda će iduće godine ići u Grčku. Nedopustivo je da se deci "zatvara" inostranstvo, jer je njima neophodan uvid u druge kulture. To je jedna krajnje neintelektualna odluka", rekao je direktor XIII beogradske gimnazije Bojan Vučković.

Prema njegovim rečima, mnogim učenicima ekskurzija predstavlja jedinu mogućnost da se upoznaju sa drugim kulturama, kao i da su priče o opijanjima na putovanjima sa školama uglavnom preuveličane."Ako mi, kao prosvetni radnici, formiramo ljude bez uvida u opštu kulturu, bez Rima i bez stare Grčke, oni nisu kompletni. Grčka nije samo plaža, more, mi decu upoznajemo sa kulturom ove zemlje", kazao je Vučković i dodao da je "jedino opravdanje" da niži razredi ne idu u inostranstvo, teška ekonomska situacija.

Vučković je dodao da se preporuci protivi ne samo kao direktor srednje škole i prosvetni radnik, već i kao neko ko je diplomirao istoriju i koga su, još kao srednjoškolca, ekskurzije dodatno edukovale.

Direktor Filološke gimnazije Duško Babić kazao je da, iako učenici ove škole ne obilaze evropske prestonice "turistički", njegov lični stav je da bi đaci mogli da se bolje "upoznaju sa znamenitostima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori".

"Što se tiče preporuke, videćemo iduće godine, koliko Ministarstvo ozbiljno misli. Ako se donese odluka, naredba, mi ćemo naravno prestati da vodimo učenike nižih razreda u inostranstvo", kazao je Babić.

On je rekao da će tražiti dodatna obaveštenja od Ministarstva u vezi sa daljim odlascima na ekskurzije, ali i je planirano da iduće godine učenici trećeg razreda Filološke gimnazije idu na ekskurziju u Prag gde će "imati šta da vide i da nauče".

Preporuka Ministarstva prosvete i nauke, ukoliko je direktori škola prihvate, pogodiće, uglavnom, maturante srednjih stručnih škola, u kojima je česta praksa da treća i četvrta godina zajedno idu na ekskurzije.

"Ako se odlučimo da prihvatimo preporuku, što će verovatno biti slučaj, biće pogođeni maturanti, jer kako mi praktikujemo zajednička putovanja trećaka i maturanata, nećemo imati neophodnih 60 procenata učenika, što je uslov za ekskurziju", rekao je direktor Poljoprivredno-hemijske škole u Obrenovcu Dragoljub Zlatanović.

Prema njegovim rečima, preporuka je trebala da bude određenija, jer, kako tvrdi, "nisu sve škole iste i mora se voditi računa o specifičnostima".

U Forumu beogradskih gimnazija (FBG) smatraju da su đačke ekskurzije izgubile edukativni smisao i da se oni zalažu za ukidanje ekskurzija zbog "moralne erozije u društvu" i đačkih opijanja.

"Preporuka Ministarstva je izuzetno blaga i nema obavezujući karakter. Mi se stavljamo na raspolaganje Ministarstvu da im pomognemo po ovom, ali i drugim pitanjima, jer se stiče utisak da oni nemaju dovoljno odlučnosti da zabrane ekskurzije u inostranstvo", kazao je predstavnik FBG Miodrag Sokić.

On je podsetio da se FBG već deset godina zalaže za ukidanje đačkih ekskurzija u inostranstvo i da su osmisli alternativni plan koji bi oživeo učenje na putovanjima.

Sokić je dodao da su u FBG osmislili tri modela ekskurzija po Srbiji, koji bi "adekvatno zamenili odlazak u inostranstvo, a đaci bi nešto i naučili".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track