Saša Janković pokrenuo postupak kontrole zbog hapšenja dvojice policajaca
Foto: Nebojša Mandić

Optuženi za odavanje službene tajne

Saša Janković pokrenuo postupak kontrole zbog hapšenja dvojice policajaca

Društvo -

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio je 2. januara pritvor do 30 dana dvojici bivših i sadašnjih pripadnika MUP-a Srbije koji su prethodno saslušani zbog sumnje da su odali službenu tajnu koja se tiče njihovih aktivnosti u Potočarima

Kancelarija zaštitnika građana Saše Jankovića pokrenula je po hitnoj proceduri postupak kontrole u slučaju pritvaranja dvojice policajaca optuženih za odavanje službene tajne time što su u medijima obelodanili svoje prisustvo na memorijalnom skupu u Srebrenici 2015. godine.

Službenici iz kancelarije zaštitnika građana obavili su 1. januara razgovor u zatvoru s policajcima Mladenom Trbovićem i Milanom Dumanovićem.

Zaštitnik građana reagovao je na poziv koji je upućen i preko društvenih mreža i zvaničnim putem - predstavkom advokata pritvorenih, kao i predstavnika sindikata policije u okviru sindikata "Sloga" Dragana Žebeljana.

Iz kancelarije su naveli da će kada postupak kontrole bude završen, "odnosno kada stručna služba završi sve radnje koje su neophodne kako bi zaštitnik građana utvrdio zakonitosti i pravilnost rada organa javne vlasti i poštovanja prava dvojice policajaca, ova institucija ukoliko se utvrdi da je bilo propusta u radu, nadležnom organu uputiti odgovarajuće preporuke".

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio je 2. januara pritvor do 30 dana dvojici bivših i sadašnjih pripadnika MUP-a Srbije koji su prethodno saslušani zbog sumnje da su odali službenu tajnu koja se tiče njihovih aktivnosti u Potočarima.

Pritvor je određen zbog opasnosti da u nastavku procesa oni mogu da utiču na svedoke.

Dumanović i Trbović su u izjavama za Al džaziru 11. oktobra naveli da su kao policajci, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja upućeni na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015, prilikom učešća premijera Alesandra Vučića na komemoraciji srebreničkim žrtvama.

Domaći mediji navode da su oni radili u Odeljenju za opservacije i dokumentovanje Uprave kriminalističke policije, a da je Trboviću u međuvremenu prekinut radni odnos, dok je Dumanović sada policajac u Pančevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja