SITUACIJA S LEDOM POD KONTROLOM: Ledolomci rade, ledenih čepova neće biti
Foto: Nebojša Mandić

Ukupno 6 ledolomaca radi po utvrđenom planu

SITUACIJA S LEDOM POD KONTROLOM: Ledolomci rade, ledenih čepova neće biti

Društvo -

BEOGRAD - Situacija sa ledom na vodama Srbije je pod kontrolom, izjavio je Veljko Kovačević, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zadužen za vodne puteve.

Ukupno šest ledolomaca radi po utvrđenom planu, tako da više neće dolaziti do formiranja ledenih čepova, rekao je on u izjavi za Radio Beograd 1.

Prema njegovim rečima, Ledolomac broj 11 je jutros isplovio iz Vukovara i krenuo uzvodno ka Apatinu.Borba sa ledom na rekama traje već danima, ali nije bez uspeha.Jedan par mađarskih ledolomaca uzvodno širi usek u ledu na Dunavu kod daljske krivine, pošto su juče probili ledenu barijeru dugu 15 kilometara.Drugi par koji je od juče na teritoriji Srbije, jutros je nastavio put Beograda gde će praviti koridore za evakuaciju leda.

Prema Kovačevićevim rečima, svi ledolomci rade po utvrđenom planu slaganja leda. Dakle kada se probije čep, napravi se evakuacija da bi se te ledene barijere kretale po matici reke kako ne bi ugrozile vodoprivredne objekte i mostove.To je sada najbitnije, da svi ledolomci rade po tom planu da kada krene led da se topi ne napravi problem, već da se otapa prirodnim putem.

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Ledolomac "Greben" spasao Đerdap!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track