Uručenje Svetosavske nagrade u Vladi Srbije

(KURIR TV) INTERVJU SA MINISTROM ŠARČEVIĆEM: O obrazovnom sistemu i temama koje muče školstvo

Društvo -

Škole u Srbiji danas proslavljaju svoju školsku slavu - Svetog Savu.

Ministar prosvete i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručiće u Vladi Srbije tradicionalno Svetosavske nagrade za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju za 2016. godinu.

Kurir TV vam donosi ekskluzivni intervju sa ministrom Šarčevićem. Da li će se ubuduće sankcionisati nasilnici u školama, koje sve izmene očekuju obrazovni sistem u Srbiji i kako se napreduje sa uvođenjem dualnog sistema, samo su neka od pitanja na koja nam je odgovor dao ministar Šarčević.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

Na početku intervjua, ministar je rekao da je danas posetio školu za decu ometenu u razvoju na Vračaru i da je zadovoljan njenim funkcionisanjem.

MINISTARSTVO PROSVETE NA KORAK DO ODLUKE: Škole uvode uniforme za đake

"Važno je da vidimo gde smo mi u ovom trenutku i šta se dešava u drugim zemljama EU. Kada je u pitanju naučna saradnja, sa Portugalom imamo sjajnu bilateralnu saradnju koja raste iz godine u godinu. Radimo na novim reformskim zakonima, pa smo videli da su oni uveli ekstremno ocenjivanje i imaju dobre rezultate na PISA testiranju. Probaćemo da zaštitimo nešto što se gradi, nedostaju nam finansijske okolnosti, ali ne moramo da stojimo kada su neke stvari u pitanju, na primer - dualno obrazovanje. Najviše smo sledili češki i slovački model", objasnio je Šarčević.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

On je dodao i da će na dobitku dualnog obrazovanja biti, pre svega, porodica, kada shvati da će dete, umesto da sedi na birou, nešto raditi i postati zrelije i odgovornije.

"Pravimo širi front da se pokrenu i privreda i mladi ljudi. Oni treba da kreiraju svoj život, a ne da sede kod mame i tate i sa 35 godina. Najvažnija tema mi je sada vraćanje ugleda profesiji. I mi smo krivi, a i društvo dobrim delom. Bez toga su nam uzalud sve kompanije koje dolaze u srbiju i dobre plate, ako mi ostanemo loši i bahati ljudi, jer mi se čini da se to sve otelo kontroli. Kreirati mladog čoveka možete, ali tu prvenstveno roditelji moraju biti mnogo odgovorniji. Većinom su ljudi normalni i žele dobro svojoj deci, ali i država mora biti rigoroznija u sankcijama ili merama prema učenicima, kako se osiono ponašanje ne bi ponavljalo", ocenio je ministar.

Šarčević je objasnio da se sada vidljivo uvodi funkcija države, kako bi u novim zakonima dominirala reč "kvalitet", praćena visokom autonomijom ustanova.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Na prvom mestu je poštovanje struke. Žao mi je što počinjemo sa reformom obrazovanja, a da nemamo dovoljno novca da ljude koji dobro rade adekvatno nagradimo. Ja volim svoj posao i volim decu, ali moje kolege su nosioci reformi. Novim zakonom ne smeju svi da budu prezadovoljni, jer bi to značilo da nešto nije u redu. Izgubiće neku privilegiju zarad opšteg cilja, ali moramo da razgovaramo i zajedno radimo na tome. Ja ništa ne uvijam u oblande, pričam jasno i glasno srpskim jezikom i svi u mom timu tačno znaju šta radimo i dokle idemo", poručio je ministar prosvete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track