Najnovije vesti

ODRŽANA DVODNEVNA OBUKA U TIRŠOVOJ: Holandski dečiji neurolog sa srpskim lekarima
Foto: Promo Unicef

Procena motornog statusa deteta

ODRŽANA DVODNEVNA OBUKA U TIRŠOVOJ: Holandski dečiji neurolog sa srpskim lekarima

Društvo

BEOGRAD - Neurolog Mijna Haders-Algra iz holandskog Univerziteta u Groningenu održala je dvodnevnu obuku u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj za 30 lekara i zdravstvenih saradnika o primeni testa za određivanje motoričkog statusa deteta.

Dvodnevna obuka je održana uz podršku UNICEF-a, sa ciljem unapređenja rada pedijatrijskih službi, sticanja novih znanja i jačanja kapaciteta zdravstveih radnika u oblasti ranog razvoja dece.

Prof. Mijna je jedan od vodećih razvojnih neurologa u Evropi koja više godina unazad kreira i testira senzitivnost IMP (Infant Motor Profile - motorički status malog deteta) testa koji procenjuje motorni status deteta od trećeg do 18. meseca.

Taj test je specifičan i različit od drugih po tome što prati više domena u proceni motoričke aktivnosti deteta: način izvođenja pokreta, simetriju, fluentnost, varijabilnost, adaptibilnost pokreta, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Teoretska osnova ovog testa je da dete treba pustiti da samo odabere šemu kretanja kojom će doći do nečega što ga motiviše, odnosno da bira iz svog varijabilnog repertoara najadaptibilniju motornu šemu u datom momentu što stvara veze u centralnom nervnom sistemu (CNS-u).

Deca sa oštećenjem CNS-a imaju redukovan repertoar, ali opet je akcenat na tome da se iz tog redukovanog repertoara izabere najadaptibilnija motorna strategiju, a ti napori deteta da odabere najadaptibilniju motornu šemu treba da budu podsticani od strane porodice.

"Dete je srećno jer istražuje svoje motorne potencijale, porodica ga motiviše da to uradi na svoj najbolji način i prihvata ga u okvirima njegovih mogućnosti i to stvara bazu za najoptimalnije funkcionisanje porodice u smislu da su svi uključeni - roditelji, bake, deke, braća i sestre", kaže dr Danijela Vukičević sa Klinike za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

Razvojna neurologija je oblast koja se intenzivnije razvija poslednjih 50 godina. Rani rast i razvoj, procena dostignutog razvoja i predikcija daljeg razvoja su bili i još uvek su izazov za kliničare i istraživače.

Obuka pedijatara je delom finansirana od sredstava prikupljenih u okviru UNICEF-ovog rođendanskog Teletona u decembru 2016. godine tokom kojeg su građani i kompanije iz Srbije donirali više od 4,6 miliona dinara za programe namenjene najugroženijoj deci i njihovim porodicama.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...