Na mufte uzeli 200 miliona!

Afera komasacija

Na mufte uzeli 200 miliona!

Društvo -
Poslovi premera zemlje u mnogim opštinama u Vojvodini na sumnjiv način dodeljen su konzorcijumu na čijem je čelu firma „Mapsoft“

BEOGRAD - Zgrtanje para!Poslove komasacije (premera i ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta) u većini opština u Vojvodini dobio je konzorcijum s firmom „Mapsoft“ iz Beograda na čelu! Na tom unosnom poslu „Mapsoft“ je od 2006. godine inkasirao više od 200 miliona dinara! To nimalo ne čudi pošto je „Mapsoft“ izabran na tenderima u sedam od 11 katastarskih opština u kojima se sprovodi komasacija.- Posao komasacije je monopolizovan jer taj program, a kasnije i tendersku dokumentaciju, definišu lokalne samouprave, koje raspisuju i sprovode tendere. Uslovi tendera se nameštaju tako da može da ih ispuni samo „Mapsoft“. Traži se da ponuđači imaju dve ili tri obavljene komasacije u Srbiji, a taj uslov ispunjavaju samo oni koji se tim poslom bave od 2005. godine. Zahteva se nepotrebno veliki broj eksperata s licencama prvog reda i veliki broj geodetskih stručnjaka, kao i veliki bruto prometi, koje samo „Mapsoft“ može da obezbedi - kaže sagovornik Kurira.On ističe da se posao komasacije sprovodi samo formalno, pošto se ona svodi samo na izradu katastarskih planova i formiranje katastra nepokretnosti.- Da se seljaci ne bi bunili, ne ukrupnjavaju se posedi, već se u procesu komasacije seljacima vraćaju parcele koje su i ušle u komasaciju. Tako se posao formalno obavi, a u stvari se samo urade katastarski planovi i katastar zemljišta. Lokalne samouprave to dozvoljavaju jer postoji dil. Korupcija se ogleda u podizanju cene posla poznatom pobedniku tendera za najmanje 20 odsto, a u nekim slučajevima cene su veće i do 40 odsto - objašnjava izvor Kurira.

Ko stoji iza „Mapsofta“Prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnici kompanije „Mapsoft“ su Momir Mitrović, Željko Cvijetinović, Miloš Vojinović i Dragan Mihajlović. Svi oni imaju po 25 odsto vlasništva u toj kompaniji.

Prihod „Mapsofta“- 2007 - 64.922.000- 2008 - 91.699.000- 2009 - 81.712.000- 2010 - 47.450.000* Iznosi su u dinarima

Opštine u kojima su dobijali poslove Opština Izvođač Vrednost ugovoraBačka Palanka (Nova Gajdobra) Mapsoft 16, 9 milionaBačka Palanka (Despotovo) Mapsoft 39 miliona Zrenjanin (Botoš) Geoput 104, 4 milionaBački Petrovac (Maglić, Kulpin) Mapsoft 149 milionaVršac (Veliko Središte) Maposft 44, 7 milionaVršac (Pavliš) Geogis konsultanti 44, 2 milionaKanjiža (Adorijan) Evrogeomatika 19, 5 milionaBač (Selenča) Geogis konsultanti 40 milionaOpovo (Opovo) Mapsoft 45,4 milionaIznosi su u dinarima

„Mapsoft“: Nije bilo nameštaljkiIgor Nedeljković, direktor marketinga i prodaje u „Mapsotu“, tvrdi da ni na jednom tenderu na kojem je ta firma dobila posao nije bilo nameštaljki.- Poslovi komasacije su najteži poslovi i zato su na tenderima uslovi takvi da se traži najmanje od osam do 10 inženjera s licencom RGZ. Nije tačno da mi dobijamo većinu poslova jer ima još firmi rade komasacije. Poslove dobijamo jer imamo stručne kadrove, obrt, reference, u kratkom roku završavamo poslove. Nemamo negativne reference i nismo kao neki drugi uzeli pare, a da nismo završili komasaciju. Što se tiče vrednosti radova, to je poslovna tajna - kaže Nedeljković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track