VENČANJE U CRKVI: Pred Bogom su svi isti
Foto: Marina Lopičić

Crkveni brak

VENČANJE U CRKVI: Pred Bogom su svi isti

Društvo -

Ako neko baš ima posebnu želju, treba da uputi pismo kabinetu patrijarha i ako Irineju dozvole okolnosti i obaveze, on će doći, kažu za Kurir u SPC

Ako želite da vas - kao bivšeg ministra pravde Nikolu Selakovića pre nekoliko dana - venča lično patrijarh srpski Irinej, sve što treba da uradite jeste da mu pišete!Selakovićeva svadba u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru izazvala je veliko interesovanje javnosti baš iz razloga što se par na večnu ljubav pred Bogom zavetovao upravo pred poglavarom SPC. Međutim, kako objašnjavaju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, nakon dolaska Irineja na čelo SPC to nije ništa neobično.- Naravno da patrijarh može da venča i, kako vi kažete, „obične“ građane. Crkva je za sve i svi smo isti pred Bogom. Inače, za venčanje u crkvi nadležan je paroh, ali ako neko baš ima posebnu želju, treba da uputi pismo kabinetu patrijarha i ako Irineju to dozvole okolnosti i obaveze, on će vas i venčati. Naravno, Irinej poznaje Selakovića, pa se potrudio da mu izađe u susret - objašnjavaju u SPC za Kurir.

I ne samo to - iako SPC nema zvanični cenovnik usluga za obrede kao što su venčanja, krštenja ili sahrane, u većini eparhija cene evidentno postoje i veoma se razlikuju. Prema tome, dok će vas venčanje u nekoj beogradskoj crkvi ili manastiru u proseku koštati oko 20.000 dinara, srpski patrijarh će to učiniti potpuno besplatno.- Njegovo preosveštenstvo će mladence venčati potpuno besplatno i tu nema nikakvih dilema. Nemamo evidenciju koliko građana je do sada venčao lično patrijarh, ali mislim da je do sada bilo jako malo takvih zahteva - dodaju u SPC.Zanimljivo je da je patrijarh srpski German, koji se nalazio na čelu SPC od 1958. do 1990, pre patrijarha Pavla, izričito odbijao da venčava čak i visoke crkvene ili državne funkcionere, ali i prijatelje.- German je smatrao da poglavar SPC može da venča samo članove kraljevske ili carske porodice i da je to tradicija koja mora da se poštuje. Prisustvovao je venčanju saradnika ili prijatelja, ali nikad nije činodejstvovao - otkriva izvor iz SPC.Patrijarh Irinej venčao je nedavno i biznismena Simona de Karića, a izjavio da bi pristao da venča i proslavljenog srpskog tenisera Novaka Đokovića.

Šest nedelja pred venčanjeMLADENCI NA PREDBRAČNOM ISPITUCrkveno venčanje se ne može zakazivati niti vršiti u toku posta, a obavezno je da mladenci i kumovi budu kršteni. Venčanje se obavlja u crkvi one parohije u kojoj živi mladoženja, ali se može zakazati i u drugim crkvama, ali u tom slučaju morate se dogovoriti da vaš parohijski sveštenik lično obavi venčanje. Najmanje šest nedelja pre datuma venčanja mladenci treba da zakažu sastanak sa sveštenikom da bi se obavio predbračni ispit.

JELENA PRONIĆ

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ISPRED HRAMA SVETOG SAVE: Oženio se bivši ministar Nikola Selaković!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track