MINISTARSTVO RADA: Nema dokaza za seksualno uznemiravanje migranata
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Broj izbeglica stabilan

MINISTARSTVO RADA: Nema dokaza za seksualno uznemiravanje migranata

Društvo -

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević izjavio je danas da se u Srbiji nalazi oko 7.000 migranata, da je svakom detetu bez pratnje dodeljen staratelj i da nema dokaza da je neko od migranata bio seksualno uznemiravan.

Ivanišević ja kazao da je broj migranata u zemlji "stabilan", da oko 6.000 migranata boravi u centrima, dok manji broj njih to odbija.Upitan o bezbednosti dece migranata bez pratnje roditelja za koje se poslednjih dana priča da su meta seksualnog zlostavljanja, Ivanišević je kazao da su to "paušalne ocene".

"Čak i nevladine organizacije koje su to ispitivale, utvrdile su da za to nema dokaza. Nisu utvrdile nikoga ko je bio stvarno žrvtva seksualnog uzneimiravanja", rekao je Ivanišević za RTS i dodao da je Srbija jedina zemlja u kojoj je svim pružaocima socijalnih usluga naloženo da svakom maloletnom detetu mora da se odredi staraoc.

Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

On je kazao da se o svakom detetu vodi posebno računa, navodeći da se u poslednje vreme "u jednog grupi stranih medija pojavljuju vrlo negativne informacije o Srbiji", što se, kako je rekao, povezuje sa "aktuelnim političkim dešavanjima".

Ivanišević je ukazao na nedostatak jedinstvenog evropskog rešenja migrantske krize i dodao da nijedna ograda Madjarske od migranata nije uperena prema gradjanima Srbije."Mi smo napravili ugovor od sedam miliona evra sa EU, imamo pomoć Nemačke, troškovi migrantske krize se ne pokrivaju iz budžetu Republike Srbije", kazao je državni sekretar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track