SKANDAL: Hrvatima smeta spomenik srpskom heroju majoru Tepiću!

Ekskluzivno: Zagreb sprema šokantan potez

SKANDAL: Hrvatima smeta spomenik srpskom heroju majoru Tepiću!

Društvo -

Srpskoj ambasadorki Miri Nikolić rečeno da će dobiti protestnu notu zbog obeležja oficiru JNA koji je dao život za našu zemlju

Hrvatska je spremila usmenu protestnu notu koju danas namerava da uruči ambasadorki Srbije u Zagrebu Miri Nikolić, i to zbog odluke državnog vrha Srbije da u Beogradu podigne spomenik majoru Milanu Tepiću, poslednjem narodnom heroju Jugoslavije, ekskluzivno saznaje Kurir!Od Srbije će, kako otkriva naš odlično obavešten izvor, na ovaj skandalozni potez, ukoliko se zaista dogodi, dobiti vrlo oštar odgovor, a ambasadorka će odbiti da primi tu protestnu notu.

Stravično... Trenutak kad je kasarna eksplodirala
Stravično... Trenutak kad je kasarna eksplodirala

Izvor Kurira iz vrha Vlade kaže da su tamošnji zvaničnici juče pozvali našu ambasadorku Nikolić i saopštili joj da se sprema incident - da će joj ovaj usmeni protest zbog spomenika heroju Tepiću izreći u tamošnjem ministarstvu spoljnih poslova.- Mi ćemo oštro reagovati, odbićemo da primimo tu notu. Pre svega, za Srbiju je tragikomično da Hrvati nama daju proteste za čoveka koji je proglašen narodnim herojem, a oni dižu spomenik ratnim zločincima - kaže izvor iz vrha Vlade.

Ko je heroj Milan Tepić

Tragična figuraKomentarišući ovaj sramotni potez Hrvatske, istoričar Kosta Nikolić za Kurir kaže da se Zagreb meša tamo gde mu nije mesto.- Što bi Hrvate bilo briga za taj spomenik? Standardna priča za naše komšije, ako mene pitate. I da je drugačije, verovatno bi im smetalo, pa bi zamerali i što ne poštujemo svoje junake. Major Tepić je tragična figura iz tog vremena. On je oficir koji je obavljao svoju dužnost po službenim pravilima i u skladu sa zakletvom - smatra Nikolić.Podsetimo, odluku da se u Beogradu podigne spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću donela je pre četiri dana Vlada Srbije, i to povodom 25 godina od njegove pogibije.- Imajući u vidu neustrašiv podvig majora Tepića tokom napada na kasarnu JNA u Bjelovaru, Vlada je donela zaključak da se narodnom heroju Milanu Tepiću izgradi i podigne spomenik u opštini Savski venac, u produžetku Ulice heroja Milana Tepića - saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao inicijator.

Smeta im sve što je srpsko... Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković
Smeta im sve što je srpsko... Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković

Posthumno odlikovanPredsedništvo SFRJ je krajem 1991. posthumno odlikovalo Tepića Ordenom narodnog heroja Jugoslavije za „izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru“.Godišnjica heroja Tepića je od ove godine sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.Danijela Luković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 07.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track