Najnovije vesti

MODERNIZACIJA U 2017: Ulaže se više od MILIJARDU evra u srpske pruge
Foto: Aleksandar Jovanović

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

MODERNIZACIJA U 2017: Ulaže se više od MILIJARDU evra u srpske pruge

Društvo
00:00h

BEOGRAD - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će u 2017. modernizovati i rekonstruisati ukupno 255 kilometara pruga, rečeno je danas na okruglom stolu o transportu, u okviru međunarodne izložbe "Ekspo Rusija - Srbija 2017".

Planirano je da se pored ulaganja u železnički Koridor 10, dugoročno uloži i 1,1 milijarda evra u magistralne i oko 400 miliona evra u regionalne železničke pravce u Srbiji, rekla je savetnik u sektoru za železnicu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vida Jerković.

Od magistralnih i regionalnih pruga najvažniji projekti u narednom periodu biće nastavak obnove barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom i rekonstrukcija pruge od Pančeva do Rumunije radi veze sa železničkim Koridorom 4.

Ona je istakla da je saradnja Srbije sa Rusojom veoma dobra po pitanju realizacije ruskog kredita od 800 miliona dolara, sa učešćem Srbije od još 15 odsto.

"Ove godine iz ruskog kredita biće završena deonica na jugu Srbije Vinarce - Đorđjevo duga 15 km, zatim deo barske pruge Resnik - Valjevo u dužini od 78 km.Ukupna sredstva koja će se investirati u rekonstrukciju tih pruga je 94 miliona dolara", rekla je Jerković.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Prema njenim rečima, u 2017. godini počeće i radovi na još 162 km pruga, ukupne vrednosti 762 milona evra.

Počeće i da se grade tuneli i vijadukat na pruzi Stara Pazova - Novi Sad, što će se, takođe, finansirati iz ruskog kredita.

Ove godine radiće se i pruga Beograd Centar - Stara Pazova, Sićevo - Dimitrovgrad, Resnik - Rakovica i druge.

"Ukupna dužina pruga na kojima će se raditi u 2017. je 255 km, dodala je ona.

Jerković je rekla da će se graditi i brza pruga za brzine od 200 km na sat u okviru projekta modernizacije pruge Beograd - Budimpešta.

Ona je dodala da će biti građen i moderni dispečerski centar za upravljanje srpskim prugama i da je ugovor za projektovanje tog centra potpisan sa Rusima prošle godine.

"Uskoro se očekuje usvajanje nacionalnog programa za razvoj želenzicke infrasturkture od 2017. do 2021. godine u Skupštini Srbije, što je prvi deo dugoročnog programa za razvoj srpskih pruga. Da bi se kompletirala rekonstrukcija i modernizacija magistralnih pruga Vlada Srbije planira da obezbedi sredstva za završetak srpskog dela barske pruge od Valjava do granice sa CG i ostalih deonica na Koirdoru 10, koji uključuju i 92 km od Niša do Preševa", navela je Jerković.

Planira se i rekonstrucija magistralne pruge od Pančeva do granice sa Rumunijom, koja je veza Kodirora 10 i 4. Zatim regionalne pruge Lapovo - Kraljevo - Požega , Ruma - Šabac - Zvornik, Pančevo Glavna - Zrenjanin - Banatsko Miloševo - Senta - Subotica i drugi.

Prioritet će biti obezbveđivanje sredstava za barsku prugu, Pančevo - Rumunija i za Koridor 10 od Niša do Preševa, pošto bi to predstavljalo nastavak već započetih projekata.

Ona je rekla da je u 2016. izgrađeno i rekonstruisano 122 km pruga u vrendosti od 306 miliona evra iz kredita EBRD, EIB, kao i kuvajtskog i ruskog kredita.

Uglavnom je brzina vozova povećana sa 30 ili 50 km na sat na 120 km na sat.

Ona je podsetila da je iz ruskog kredita nabavljeno i 27 novih dizel ruskih vozova u vrednosti od 100 miliona dolara, kao i iz kredita EBRD 21 Štadlerov elektromotorni voz.

"Svih 48 savremenih vozova saobraća sada na srpskim prugama", dodala je Jeković.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...