PRVI ČAS U ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE: Da se POGROM SRBA 17. MARTA nikad ne zaboravi
Foto: Fonet/Ministarstvo Rada/Arhivska Fotografija

Vulin i Šarčević u beogradskoj OŠ "Petar Petrović Njegoš"

PRVI ČAS U ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE: Da se POGROM SRBA 17. MARTA nikad ne zaboravi

Društvo -

BEOGRAD - Prvi čas u svim školama u Srbiji posvećen je danas pogromu Srba na KiM, koji se dogodio 17. marta 2004. godine.

U osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" času istorije učenika osmog razreda prisustvovali su ministri prosvete i rada Mladen Šarčević i Aleksandar Vulin.

"Povod za pogrom Srba na KiM pre 13 godina bila je strašna laž, da se Srbi naterali četiri albanska dečaka naterali da skoče u Ibar", rekao je Vulin učenicima. Uzrok je, kako je rekao, bila potreba da Srba na KiM više nema, ali kada je ispričana takva strašna laž, proterano je više od 4.000 Srba, uništeno njihovih 800 domova i 35 verskih objekata.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Vulin je rekao da je teško vratiti se negde gde postoji tolika mržnja prema Srbima, gde su in srušilu kuće i crkve, dodajući da je u Peći ostalo samo 12 Srba. On je pozvao svu decu da bar jednom posete KiM, da vide crkve i manastiore koje su gradili njihovi preci, ali i upoznaju svoje vršnjake, vide u kakvim uslovima žive i uče.

"Deco nemojte nikada nikoga da mrzite i volite svoju zemlju", poručio je Vulin.Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se Srbi koji žive na severu KiM vezani za Srbiju, ali da su oni koji žive u enklavama, recimo u Gori, žive i učce u veoma teškim uslovima, da su škole adaptirane kuće, kontejneri...

"Nismo mogli da verujemo da pet godina posle dolaska trupa UN i garancija za bezbednost, pred očima sveta se desilo nešto što se nije dešavalo vekovima pre toga, ubijaju se i proteruju Srbi, pale kuće", naglasio je Šarčević.

Oko toga niko u svetu glas nije podigao, rekao je on i dodao da deca u Srbiji moraju da znaju šta se tada desilo i da 17. mart. ne sme da se zaboravi. Učenike iz OŠ Petar Petrović Njegoš zanimalo je u kakvim uslovima žive Srbi sa KiM, koliko ih je ostalo u južnoj pokrajini, da li su obnovljene svetinje, kako se deca školuju...

(Foto: Fonet/Ministarstvo za rad/Arhivska fotografija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Jezive činjenice o martovskom pogromu na Kosovu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track