KOORDINACIJA SRPSKIH UDRUŽENJA: Kazniti počinioce za Dobrovoljačku
Foto: Youtube Printscreen

25 godina od napada na kolonu vojnika JNA

KOORDINACIJA SRPSKIH UDRUŽENJA: Kazniti počinioce za Dobrovoljačku

Društvo -

BEOGRAD - Povodom 25 godina od napada na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, u kojem je ubijeno šest pripadnika JNA, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije najoštrije je osudila ovaj napad i istakla zahtev da se počinioci kazne.

Kako je saopšteno, tokom 2. i 3. maja 1992. godine pripadnici snaga lojalnih tadašnjem muslimanskom lideru Aliji Izetbegoviću i paravojnih jedinica ubili su u Sarajevu, u Domu JNA, Radničkom univerzitetu Djuro Djaković, na Skenderiji, u Dobrovoljačkoj ulici i na drugim lokacijama, 42 vojnika i civila JNA, a 73 su ranili.

GODIŠNJICA STRADANJA U DOBROVOLJAČKOJ: Obeležavanje na drugoj lokaciji zbog sramnog PONIŽENJA žrtava

"Najoštrije osuđujemo mučke napade i hladnokrvni masakr nad nedužnim vojnicima i civilnim licima na službi u JNA, koji su se po dogovoru Komande JNA, predsednika tadašnje BIH Alije Izidbegovića, TO BIH i nadležnih u Međunarodnoj zajednici mirno povlačili iz Sarajeva", navodi se u saopštenju.

U ime porodica žrtava najenergičnije zahtevamo od nadležnih organa Bosne i Hercegovine da se konačno kazne počinioci ovih zločina, kao i odgovorni koji su naredili napade u kojima su zločini učinjeni.Iz udruženja ističu da nepriznavanje pa čak i slavljenje ovakvih i sličnih zločina, zabrana porodicama žrtava da dostojno obeleže mesto stradanja i polože cveće, neće doprineti suočavanju sa prošlošću i miru u Bosni i Hercegovini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track