(NE)VAKCINISANJE DECE: Nijedan roditelj dosad nije kažnjen, a u ovim gradovima odziv je najmanji
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Inspekcija podnela 46 prekršajnih prijava

(NE)VAKCINISANJE DECE: Nijedan roditelj dosad nije kažnjen, a u ovim gradovima odziv je najmanji

Društvo -

BEOGRAD - Nijedan roditelj do sada nije kažnjen zbog nevakcinisanja deca u gradovima gde je zabeležen najmanji odziv na imunizaciju - Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu.

Inspekcija ministarstva zdravlja od početka godine podnela je 46 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, a tokom prošle godine 198 .U Prekršajnom sudu u Beogradu rečeno je da je od početka ove i tokom prošle godine formirano 208 predmeta, od kojih je do sada deset rešeno.

U dva slučaja je zahtev odbačen jer, kako kažu, nisu ispunjeni uslovi za pokretanje prekršajnog postupka, dok je u osam predmeta izrečena prekršajna sankcija opomena."Nijedan roditelj nije kažnjen. U ostalim postupcima je dokazni postupak u toku", rečeno je u Prekršajnom sudu u Beogradu.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

U Prekršajnom sudu u Kragujevcu kažu da je tokom prošle godine podneto devet prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a da od početka ove godine nije podnet ni jedan prekršajni zahtev."Donete su tri presude po ovim predmetima: izrečene dve opomene i doneta jedna oslobadajuća odluka", rečeno je u tom sudu.

Prekršajnim sudovima u Novom Sadu i Nišu u 2016. godini i u 2017. godini nije stigao nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu.Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen februara prošle godine, predviđene su kazne za roditelje koji ne vakcinišu svoju decu od 30.000 dinara do 150.000 dinara.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut u najvećem padu je vakcinacije dece MMR vakcinom (protiv malih boginja, rubeola i zauški), a najmanji obuhvat je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.U Nišu je obuhvat MMR-om svega 51 odsto, dok je u Beogradu 65 odsto.

Zbog sniženog obuhvata vakcinacijom u toku je epidemija malih boginja u Rumuniji gde je do sada obolelo više od 4.800 ljudi i umrla 21 osoba.Da bi se postigao i sačuvao kolektivni imunitet obuhvat vakcinacijom mora biti najmanje 95 odsto. To znači da su od zaraznih bolesti zaštićena i deca koja su vakcinisana i ona koja iz zdravstvenih razloga nisu mogla da prime vakcinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track