SKANDAL U SPC: Vladika Nikanor optužen da zloupotrebljava crkveni novac i progoni sveštenike
Foto: Printscreen Youtube

Pred crkvenom komisijom

SKANDAL U SPC: Vladika Nikanor optužen da zloupotrebljava crkveni novac i progoni sveštenike

Društvo -

VRŠAC - Komisija Svetog arhijerejskog Sinoda SPC posetila je danas Eparhiju banatsku i razgovarala sa vladikom Nikanorom i sveštenicima nezadovoljnim statusom u ovoj eparhiji. O navodnim zloupotrebama i finansijskim nepravilonostima oni će obavestiti Sinod SPC i patrijarha Irineja, posle čega će biti doneta odluka da li će Nikanor biti pozvan na odgovornost.

Dolazak vladika dalmatinskog Fotija i bačkog Irineja u Vršac, u ime "crkvene vlade" usledio je posle niza predstavki banatskog sveštenstva upućenih Patrijaršiji u Beogradu. Klirici banatske eparhije više puta su ukazali na Nikanorovu samovolju, kršenje crkvenog ustava i kršenje prava sveštenstva

Foto: Fonet SPC
Foto: Fonet SPC

- Neposredni povod dolaska komisije jeste Nikanorovo oglušenje o sinodske odluke koje se tiču pritužbi na vladiku zbog samovoljnog premeštanja sveštenika, neisplaćivanja zarada, kao i progona svih koji su mu se suprotstavljali - kaže izvor "Novosti" iz SPC. - Komisija je konstatovala da je stanje u banatskoj eparhiji nesređeno, kao i da se prilikom upravljanja ne poštuje crkveni ustav, već se donose ad hok odluke.

Sagovornik kaže da bi prekršaji vladike Nikanora mogli da se nađu na dnevnom redu Sabora, koji će se izjasniti o izveštaju sinodske komisije. Na adresu patrijarha Irineja inače, stiglo je više dramatičnih pisama sa upozorenjem da vladika zloupotrebljava crkveni novac i progoni pojedine sveštenike. Oni su prošle godine potpisali i peticiju kojom su od vrha SPC zatražili da banatskog vladiku pozove na odgovornost i zaštiti ih od njegove samovolje.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Zasedanje najvišeg crkvenog tela počinje 15. maja u Patrijaršijskom dvoru. Iako se dnevni red formira na samom zasedanju, u crkvenim krugovima spekuliše se da bi vladika Nikanor mogao da se nađe među tačkama dnevnog reda. Ukoliko se to dogodi vladika bi mogao da se suoči sa razrešenjem uprave eparhije banatske.

Eparhija duguje milione

Među najkrupnijim problemima u banatskoj eparhiji jesu i prinadležnosti koje eparhija duguje sveštenicima. Reč je o veoma visokim iznosima po osnovu plata, kao i nikada uplaćenih poreza i doprinosa. Pojedini klirici od vladike potražuju i po više miliona dinara, što on, kako tvrde, ne priznaje kao eparhijski dug.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Voker ne može u Srbiju?

(R.D./Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja