Najnovije vesti

DANAS JE DAN PORODICE: Ko ima troje i više dece, stoji nad ambisom siromaštva
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Obeležava se širom sveta od 1993. godine

DANAS JE DAN PORODICE: Ko ima troje i više dece, stoji nad ambisom siromaštva

Društvo

BEOGRAD - Organizacija SOS Dečija sela Srbija, povodom današnjeg Međunarodnog dana porodice, istakla je na neophodnost stvaranja okruženja koje će podržati razvoj porodice i podršku najugroženijim porodicama.

U saopštenju ove organizacije, navode se podaci Republičkog zavoda za statistiku, iz aprila ove godine, prema kojima su najvećem riziku od siromaštva u Srbiji izložene porodice sa troje ili više dece.

Zabrinjava podatak da se 49,8 odsto višečlanih porodica nalazi u riziku od siromaštva, imajući u vidu da siromaštvo u velikoj meri utiče na porast rizika od razvoja disfunkcionalnosti u porodici i neadekvatnih uslova za rast, razvoj i obrazovanje deteta, ukazala je SOS Dečija sela Srbija.

Ta organizacija će Međunarodni dan porodice obeležiti nizom programa, među kojima je za danas planiranio da "Super autobus" poseti Prihvatni centar Divljana i, kroz različite aktivnosti, provede dan sa decom izbeglicama i njihovim porodicama.

Centar za podršku porodici "Putokaz" iz Niša biće deo manifestacije "Zdrava tvrđava", koja se odigrava na Niškoj tvrđavi, dok će Centar za podršku porodici Obrenovac, od 11 do 13 časova, na gradskom trgu u Obrenovcu za svoje sugrađane organizovati muzičke igre i druženje sa animatorima za decu.

U SOS Dečijem selu Kraljevo biće organizovano druženje SOS porodica, takmičenje u karaokama i izvođenje prredbe koju su deca o kojoj brinemo pripremila za ovu priliku.Međunarodni dan porodice obeležićemo i u okviru programa "Solidarnost", kroz radionice i kreativne aktvnosti sa decom izbeglicama i njihovim porodicama u Prihvatnim centrima u Preševu, Bujanovcu, Adaševcima i Principovcu, navodi se u saopštenju.

Centar za podršku porodici Beograd na značaj i važnost porodice podsetiće decu iz romskog naselju Kamendin, u kome će danas, od 11 do 13 časova, organizovati radionicu â žIgrom do osmeha", posvećenu porodici i porodičnim vrednostima.Radionicu će pratiti i prijateljsko takmičenje u različitim igrama i disciplinama.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...