Najnovije vesti

Ovaj student Ekonomskog fakulteta će menjati obrazovanje u Srbiji
Foto: Promo

Ovaj student Ekonomskog fakulteta će menjati obrazovanje u Srbiji

Društvo

Ima sve desetke. Nikada nije pao niti jedan ispit. Primljen je na master studije iz menadžmenta na Kembridžu, dobio je stipendiju Harvard kluba Srbije i po završetku studija planira da unapredi srednjoškolsko obrazovanje u Srbiji.

Reč je o Dušanu Saviću iz Zvornika, studentu IV godine Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Zatekli smo ga na fakultetu u biblioteci, gde sprema poslednje ispite koje mora da položi u junu, da bi od jeseni nastavio master studije na Kembridžu, jednom od vodećih akademskih centara u svetu. Po završetku Kembridža, Dušan planira da se vrati u Srbiju da postane profesor, da se bavi akademskim radom i da pokuša da promeni srednjoškolsko obrazovanje u zemlji.“Srednjoškolci, bilo u srednjim stručnim školama, bilo u gimnazijama, ne poseduju ni minimum ekonomskih i pravnih znanja koja su im neophodna kako bi funkcionisali na tržištu.  Čak  iako požele da budu preduzetnici, ne znaju da otvore firmu, koja dokumenta su im za to potrebna, da li postoje podsticaji, koliki su porezi…“, ukazuje Dušan.S obzirom da je završio gimnaziju, ističe da je stanje u gimnazijama još lošije i da učenici završavaju školu bez osnovne finansijske pismenosti.Dušan smatra da to mora da se promeni i planira da svoju karijeru gradi u tom pravcu.On je i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu poznat kao neko ko menja stvari. Kao student treće godine se prijavio na takmičenje KPMG u rešavanju poslovnih problema, a bio je u pobedničkoj ekipi koja je na svetskom takmičenju u Dubaiju osvojila drugo mesto.Posle tog iskustva, Dušan je uz podršku dekana i prodekana Ekonomskog fakulteta pokrenuo formiranje Case study tima. Za samo godinu dana tim je narastao na 50 studenata, a ekipe su bile u top 3 na 25 domaćih i međunarodnih takmičenja.

“Prednosti studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu u odnosu na studente ostalih srodnih fakulteta su teorijska znanja, kvantitativne veštine i finansijske projekcije. Fakultet je modernizovao nastavni program, ima sve više svetskih udžbenika koji se koriste na najprestižnijim univerzitetima, organizuju se brojna predavanja koje drže top menadžeri iz privrede. Kroz Case study tim razvijamo prezentacione veštine, case stady metodologiju, generalnu strategiju”, navodi Dušan. Znanje je potkrepljivao i u nekoliko velikih kompanija u Srbiji u kojima je bio na višemesečnim praksama, koje organizuje Ekonomski fakultet.“Fakultet je unapredio saradnju sa privredom. Sklapanjem sporazuma sa oko 220 kompanija, obezbeđuje studentima završnih godina prakse u svim oblastima, koje kasnije otvaraju vrata za zaposlenje”, kaže Dušan.Znanje stečeno na Ekonomskom fakultetu kvalifikuje diplomce za rad u bankarstvu, osiguranju, reviziji, finansijama, trgovini, brokerskim kućama, preduzećima za proizvodnju softvera, državnim institucijama, marketinškim i agencijama za istraživanje tržišta, turizmu i hotelijerstvu, upravljanju ljudskim resursima... 

Podaci sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu pokazuju da se više od 2/3 diplomaca tog fakulteta zaposli u prvih šest meseci po završetku studija, a informacije koje stižu iz kompanija svedoče da im sa ovog fakulteta dolazi najbolji kadar.Ekonomski fakultet u Beogradu  će od ove školske godine, na osnovu sporazuma sa Univerzitetom u Londonu – Londonskom školom ekonomije, početi realizaciju prestižnog međunarodnog programa osnovnih studija na engleskom jeziku. Program će studentima obezbeđivati dve diplome, jednu Univerziteta u Londonu (fakultet nosilac Londonska škola ekonomije-LSE) i drugu Univerziteta u Beogradu (Ekonomskog fakulteta).Program osnovnih studija na Ekonomskom fakultetu se realizuje kroz trogodišnje i četvorogodišnje studije. Trogodišnje studije na Ekonomskom fakultetu, koje obezbeđuju diplomu ekonomiste, veoma su tražene, jer je posle njih moguće nastaviti četvorogodišnje studije na Ekonomskom fakultetu ili master studije u dvogodišnjem trajanju na bilo kom univerzitetu u svetu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šta je Trampov specijalac poručio Rusima iz Beograda?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...