POMOĆNIK DRŽAVNOG SEKRETARA SAD Ji: Vučić kao predsednik ima jači legitimitet!
Foto: Printskrin

Posle sastanka sa srpskim premijerom

POMOĆNIK DRŽAVNOG SEKRETARA SAD Ji: Vučić kao predsednik ima jači legitimitet!

Politika -

BEOGRAD - Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojt Ji čestitao je danas premijeru Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije, ističući da je to veoma važno, jer, smatra, da to daje još jači mandat Vučiću da nastavi reforme i približi Srbiju njenom cilju, a to je EU i njene institucije.

Ji je takođe preneo Vučiću poziv američkog potpredsednika Majkla Pensa da poseti Sjedinjene Države u narednih nekoliko meseci.

Američki diplomata je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom i izabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naveo i da taj izbor pokazuje njegov uspeh u svemu što je do sada učinio na mnogim područjima.

On je naveo da je Vučić tim radom privukao mnogo investicija u Srbiju, što je omogućilo otvaranje radnih mesta i izrazio uverenje da će daljim angažovanjem pomoći da Srbija ima sve veći standard.

Ji je dodao da SAD ostaju odlučne u tome da pruže pomoć Srbiji, koliko god je to u njihovoj moći, da ostvari svoj cilj u ekonomskom smislu, ali i u nastavku evropskih integracija.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Kada je reč o regionu, Ji je dodao da je na današnjem sastanku sa Vučićem razmenio mišljenje o različitim pitanjima i izazovima, kao i o načinu na koje Srbija, SAD i ostali partneri mogu da pomognu celom regionu da krene napred, da postane uspešniji, stabilniji, i integralan deo EU i evroatlantskih institucija.

"Da bude region koj je oslobođen korupcije, trgovine drogom, kriminala, koji je u mogućnosti da privuče sve više investicije, koje će otvoriti nova radna mesta", rekao je Ji.

Ji je dodao da je bilo reči o nastavku dijaloga između država Zapadnog Balkana, uključujući i proces pomirenja.

"Ali ne samo pomirenja, već i saradnje na praktičnom nivou, poput ekonomskih pitanja, bezbednosti, borbe protiv kriminala, terorizma, odnosno o svim područjima saradnje koje su sada snažne, a mogu da budu još snažnije", rekao je Ji.

On je istakao da je bilo reči i o nastavku dijaloga i normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

"SAD su srećne što mogu da pomognu u tom procesu, kao i u procesu pomirenja i saradnje u regionu", rekao je Ji.

Sam se zapitao šta tu mogu da urade SAD i Evropa, a odgovarajući na pitanje novinara o uticaju Rusije na ovaj region, odgovor je potražio u nedavnim istupima američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih najbližih saradnika Pensa i Tilersona, a koji su rekli da gde god mogu da se nađu zajedničke teme za razgovor s Rusima - Amerikanci će razgovarati.

"Ali, tamo gde naši interesi, naše vrednosti i ciljevi nisu kompatibilni, gde se možda sukobljavamo, mi ćemo snažno braniti i čuvati naše i intrerese naših saveznika", izričit je bio JI.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Dodao je da se u Vašingtonu nadaju da će Rusi igrati konstruktivnu ulogu na Balkanu, kao, primetio je, i ranije, ali je i dodao da SAD moraju aktivno da prate sve što Rusija pokušava da uradi u regionu, pomenuvši posebno događaje iz oktobra prošle godine u Crnoj Gori, rusku politiku u energetici i umešanost u nekim drugim regionima.

"Postoji jedan element nestabilnosti u tome", ocenio je Ji, ne želeći, kako je istakao, da kaže da iza svakog poteza stoje loše namere, ali i primetivši da je ustanovljeno dosta toga što rade a što može imati loše posledice.

Kako je rekao, u Vašingtoru veruju da je važno da se uzdrže kad su u pitanju neproverene vesti iz Rusije ili nekih drugih izvora, ali da u svakom slučaju traže načine za saradnju gde god je to moguće.

Kad je reč o evrointegracijama regiona, Li je primetio da tu popstoje dve strane te priče, što podrazumeva da su s jedne strane zahtevi EU kloji nisu jednostavni, a s druge obaveze regionalnih vlada koje se moraju ispuniti.

"Ali iznad svega je potrebna snažna volja s obe strane, kako bi se ubrzao proces, te verujemo da ako svi odrade svoj deo posla, a vlade ispune standarde čak i kad su teški, da će to doneti boljitak ne samo u integracijama nego i svakoj zemlji pojedinačno. Kako je rekao, na stranu pitanje da li se ide dovoljno brzo u integracije, ali i EU i SAD žele da pruže i materijalnu i svaku drugu pomoć da zemlje zapadnog Balkana ispune visoke kriterijume.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"A od zemalja očekujemo da pokažu političku volju, kao sto je to pokazao Vučić, i to i onda kad to nije popularno, a mi ćemo da nastavimo da pomažemo koliko možemo, verujemo i Evropa takođe", porucio je Ji.

On je istakao da je sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom razgovarao o situaciji u svih 17 zemalja za koje je zadužen u Evropi, i da mu je to i usmeno i pismeno preneo.

"Tilerson se već sastao sa nekim liderima iz regiona, a verujem da će i sa liderima iz Srbije. Pretpostavljam da neće tako daleko u budućnosti biti i satanak između potpredsednika Pensa i Vučića. To će biti pokazatelj snažne privrženosti SAD da se ojačaju veze naše dve zemlje", rekao je Pens.

KURIR TV UŽIVO IZ VILE BOKELJKA Vučić: Nisam ni junak, ni heroj, a o svom oružju odlučujemo sami!

DOBRE INVESTICIJE POSLE RAZGOVORA VUČIĆA I HOJTA JIA: Američki Ametek stiže u Srbiju

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šta je Trampov specijalac poručio Rusima iz Beograda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track