U SRBIJI OD TERORISTA PRAVE HEROJE:Sprečiti da mladi ponove zlodela i hitno doneti Zakon o terorizmu
Foto: BETA SASA DJORDJEVIC

Potrebna strategija

U SRBIJI OD TERORISTA PRAVE HEROJE:Sprečiti da mladi ponove zlodela i hitno doneti Zakon o terorizmu

Društvo -

Likvidacija vođa terorističkih grupa samo je prvi korak u borbi protiv ovog problema koji prouzrokuje sve više krvavih žrtava i stradanja civila. Podjednako je važno sprečiti da nove generacije budu zaražene opasnim idejama i da se nadahnjuju primerima najistaknutijih terorista.

- Pored likvidiranja vođa terorističkih grupa vrlo je važno sprečiti nastanak novih, ali i onemogućiti da neki novi mladji ljudi nastave stopama likvidiranih, navodi stručnjak za bezbednost Ilija Životić.

On navodi da Amerikanci i Izraelci u tom pogledu deluju vrlo pametno.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

- Kada žele da saseku neku terorističku struju, oni pored fizičke likvidacije rade i na sprečavanju nastanka kulta ličnosti. Tako su Osamu Bin Ladena likvidirali, a njegovo telo bacili u more.Time su izbegli stvaranje kulta ličnosti i nekog "svetog" mesta koje bi posećivali njegovi sledbenici od kojih možda neko postane i gori po svet.

Životić upozorava da je, s druge strane, Srbija dozvolila da se proglašeni terorista ubijen u protivterorističkoj akciji sahrani na groblju u Bujanovcu, dok se sve vreme iznad njegovog groba viju Albanske zastave.

- Dozvolili smo da se okupljaju njegovi sledbenici na dan njegove pogibije ?! Neverovatna stvar. I posle se čudimo što se svako malo pojavi neki Musliju na jugu tražeći Veliku Albaniju. To ne postoji nigde na svetu. Izraelci proglasenom teroristi odmah sruše kuću, daju otkaze porodici, a ako se još i bune, sve ih proteraju proteraju, kaže Životić.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

On smatra da to nije način da se ostvari dugoročna stabilnost na jugu Srbije.

- Kupovina mira ? Kakva kupovina, pa mi smo ih, tu tzv. OVPBM razbili na parčiće, iako su službe bezbednosti tih dana zbog uvedenog trovlašća tzv.koministara policije bile u totalnom rasulu. Zakon o terorizmu mora biti donet. Ne možemo se više oslanjati na postojeći krivični zakon i u njemu krivična dela vezana za ovu temu. Zar da naši Srbi koji žive na jugu da ovih dana idu pognute glave svojom ulicom u svojoj zemlji, pita se na kraju Životić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track