ŠARČEVIĆ POŽELEO OSMACIMA SREĆU, ALI I UPOZORIO: Ako uočimo drugačiji rukopis na maturskim testovima, krećemo u lov na veštice!
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Mali maturanti danas polagali završni ispit iz srpskog

ŠARČEVIĆ POŽELEO OSMACIMA SREĆU, ALI I UPOZORIO: Ako uočimo drugačiji rukopis na maturskim testovima, krećemo u lov na veštice!

Društvo -

Svršeni osnovci, njih oko 69.000, danas polažu malu maturu, a ministar Mladen Šarčević, koji im je poželeo sreću, kaže da je prvi put ove godine racionalno planiran broj đaka kada je u pitanju upis u srednje škole tako što se pre svega vodilo računa o interesima dece.

foto: Aleksandar Jovanović

Šarčević je naveo da oko 69.000 osmaka polaže maturu, uključujući i đake sa Kosova i Metohije, gde su testovi juče stigli bez problema. Za sada, dodaje, sve protiče bez bilo kakvih nepravilnosti, ali će nakon završetka polaganja mature sva odstupanja biti analizirana.

Šarčević je istakao da je ove godine prvi put napravljen racionalan pristup planiranju broja đaka kada je u pitanju upis u srednje škole.

OSMACI, SREĆNO! Gotov završni ispit iz srpskog za male maturante

"Neće biti patuljastih odeljenja, ničega što nije u interesu dece", rekao je Šarčević novinarima u Osnovnoj školi "Branko Ćopić", gde je poželeo maturantima sreću uoči početka testa iz srpskog jezika.

On je naznačio da za sada sve protiče bez nepravilnosti, ali da će sva eventualna odstupanja biti analizirana kad se sve završi.

foto: Aleksandar Jovanović

"Poslali smo pismo kojim smo obodrili školske uprave i direktore škola, ali su jasno mogli da pročitaju da smo vrlo ozbiljni i da tražimo maksimalnu posvećenost da testovi prođu kako valja. Analiziraćemo posle sva odstupanja, gde se pojavljuje drugi rukopis, druga hemijska, uglavnom to rade nastavnici i ljudi koji pregledaju i jasno im poručujemo da ćemo ove godine ići u lov na veštice", rekao je Šarčević.

Upitan na koja odstupanja misli, ministar je rekao da nekim sredinama u 30 odsto slučajeva ima odstupanja onoga što deca rade.

"Recimo da su zadaci koji su već urađeni, dopisani, popravljani, tuđom olovkom, ne dečjom rukom. Govorimo o tome da u tim stvarima učestvuje mnogo odraslih i to nije tajna. To ćemo itekako analizariti", rekao je ministar.

(Kurir.rs/Tanjug/ Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track