SRPSKI LEKARI OTKRILI: Evo u koliko sati je idealno vreme za vođenje ljubavi i zašto je seks opasan po muškarce!
Foto: Profimedia

PRVA SEKSOLOŠKA SEKCIJA OTVORENA U NOVOM SADU

SRPSKI LEKARI OTKRILI: Evo u koliko sati je idealno vreme za vođenje ljubavi i zašto je seks opasan po muškarce!

Društvo -

VOJVODINA - Naša zemlja dobila je prvu Seksološku sekciju Vojvodine koja je osnovana u Novom Sadu na inicijativu doktora Vasilija Topalova njenog predsednika i Društva lekara Vojvodine.

Prva multidisciplinarna grupa ovakve vrste sačinjena od urologa, psihologa, psihijatara, ginekologa, kardijologa i endokrinologa kreće u borbu za seksologiju u Srbiji!

Baviće se proučavanjem, lečenjem, ali i edukovanjem, prvo lekara, a onda i građana.

Danas nemate nijednog seksologa u Vojvodini, dok se u čitavoj zemlji, broje na priste jedne ruke. Na medicinskim fakultetima ova multidisciplinarna nauka je zanemarena, pa i ne čudi što obični građani o seksu u stvari ne znaju gotovo ništa, a neke činjenice često mogu da im spasu život.

Sa druge strane, slabo su nam poznati i oni korisni saveti za "topliji krevet", koji kažu da nivo testosterona kod muškaraca i estrogena kod žena ima najviše u jutarnjim satima, oko pola osam ujutro, dok obično četvrtkom u telu imamo najviše kortizola, jednog drugog stimulativnog hormona. Dakle, idealno vreme za ljubav - čevrtak u pola osam!

foto: Profimedia

Za početak, kako kaže Topalov, treba znati da svaki seksualni čin za muškarca nosi rizik od smrti. Ako se tome doda da se kod nas retko obraća pažnja sa kojim lekovima muškarci kombinuju stimulanse za pojačavanje seksualne želje, tek nastaju ozbiljni problemi.

"Ima ona scena u američkom filmu još iz sedamdesetih godina, kada lika kog glumi Džek Nikolson udari infarkt i lekarima u hitnoj pomoći viće "uzeo sam vijagru". Ko njih je još tada u kulturi bilo normalno da se zna kako vijagra i nitroglicerin koji se daje čoveku kad dobije infarkt može dovesti do smrti, a mi i danas o tome ne znamo puno - kaže Topalov.

Pored izučavanja seksologije, lekari će organizovati seksološku službu gde će moći da se jave pacijenti koje muče seksualne disfunkcije.

Doktori Seksološke sekcije biće u stalnom kontaktu kako ne bi došlo do preklapanja terapija koje bi mogle ugroziti zdravlje pacijenata. Po američkim istraživanjima, čak 30 odsto muškaraca starosti od 30 godina pati od erektivne disfunkcije, a kod pedesetogodišnjaka čak svaki drugi.

foto: Zorana Jevtić

"Brojke su tu neumoljive. Činjenica je da sam seksualni čin izaziva određeni smrtni rizik kod muškarca. Usled fizičkog napora dolazi do infarkta koji nas može ubiti. Muškarci od toga više umiru za vreme seksa i dva sata posle njega, koje se još računa kao seksualno aktivno vreme, nego u ostatku dana, koje se računa kao vreme mirovanja", kaže Topalov.

To se obično dešava u ekstremnoj seksualnoj aktivnosti, dodaje ovaj lekar, kada muškarac ima odnose sa dosta mlađom partnerkom, ili uz konzumiranje alkohola i droga. Kako kaže ovaj problem manje pogađa žene, razlog je menstruacija, zbog koje imaju smanjen rizik od dobijanja infarkta, a na kraju, možda malo iz zbog poza u kojima se obično manje umaraju.

(Kurir.rs/Blic, A. Latas, Foto: Profimedia, Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Šta omiljena seks poza govori o vama?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track