SINDIKATI NE ODUSTAJU: Radnici nastavljaju štrajk u „Fijatu“!

PREGOVORI Sindikati složni, ne odustaju od zahteva

SINDIKATI NE ODUSTAJU: Radnici nastavljaju štrajk u „Fijatu“!

Društvo -

Dogovor Najviše rukovodstvo fabrike zahteva zamrzavanje štrajka da bi seli za pregovarački sto. Sindikati sinoć na zajedničkom sastanku odbacili taj uslov

Zahtev poslovodstva „Fijata“ da pregovori sa radnicima krenu tek posle prekida štrajka, odbijen je jer su Samostalni sindikat i sindikat „Nezavisnost“ fabrike „Fijat Krajsler automobili“ (FCA) Srbija doneli zajedničku odluku da se štrajk nastavlja i da nema pregovora dok poslodavac ne izađe sa svojim predlozima o zahtevima štrajkača.

Odluka je doneta sinoć na skupštini oba sindikata koja je trajala više od dva sata u Kragujevcu.

- Zajednički dogovor je da se štrajk nastavlja, ne menjamo naša četiri zahteva i očekujemo da nam se poslodavac, koliko sutra, obrati - rekao je sinoć novinarima predsednik sindikata „Nezavisnost“ u FCA Zoran Stanić.

Skup u podne

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata u FCA Zorana Markovića, zajednička odluka skupštine oba sindikata biće predstavljena štrajkačima danas i oni će se o tome konačno izjasniti na skupovima kod upravne zgrade u 12 časova za prvu smenu i u 17 sati za drugu smenu.

- Obavestićemo štrajkače da je naša odluka da se štrajk nastavlja dok poslodavac ne izađe s konkretnim predlozima za prekid štrajka. Mi od našeg poslodavca očekujemo da on da konkretne predloge Štrajkačkom odboru da bismo s njima mogli da izađemo pred štrajkače i da im kažemo da su to minimalni uslovi pod kojima mi obustavljamo štrajk. Naše zaključke sa skupštine i sa sutrašnjih skupova štrajkača poslaćemo i poslodavcu i Vladi Srbije - rekao je sinoć Marković.

Traže minimum

Marković je naveo da sindikati nisu odbacili inicijativu premijerke da se pregovara, već samo traže „koliko-toliko neku garanciju, minimum od poslodavca“.

- Osnovno pitanje na skupštini bilo je - zbog čega bi se u ovom trenutku zamrzao štrajk, ako radnici nemaju nikakvu preuzetu obavezu poslodavca, a sutra je već deseti dan generalnog štrajka, radnici dolaze na posao bez plate i toplog obroka. Nama treba neka garancija ili ponuda od poslodavca, a mi imamo samo ćutanje poslodavca i njegovo neizjašnjavanje - rekao je Marković novinarima u Kragujevcu.

Kako je najavljeno, proizvodni radnici FCA u Kragujevcu danas će nastaviti generalnu obustavu rada u obe smene, koja je počela još 27. juna.

A. S. B.

Činjenice

BITKA ZA PLATE

Više od 2.000 radnika „Fijata“ započelo je štrajk 27. juna

Štrajkači traže da osnovna plata u firmi bude 50.000 dinara

Zahtevaju novu organizaciju posla

Traže isplatu bonusa za efikasnost za 2016. godinu

Traže nadoknadu troškova prevoza kad nema javnog prevoza u Kragujevcu

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) Štrajk u FIAT-u se nastavlja do ispunjenja zahteva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track