OGORČENJE: Otpuštanje univerzitetskih profesora katastrofa za državu
Foto: Shutterstock

REVOLT ZBOG ZAHTEVA VLADE

OGORČENJE: Otpuštanje univerzitetskih profesora katastrofa za državu

Društvo -

Održan rektorski kolegijum Beogradskog univerziteta, na kom su dekani odlučili da zatraže ublažavanje odluke o podeli otkaza za 500 naučnika

Stručna javnost ogorčena je zbog odluke Vlade o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru po kojoj univerzitetskim profesorima i saradnicima sleduju otkazi!

Samo na Beogradskom univerzitetu bez posla će ostati najmanje 500 ljudi, a najviše na Medicinskom fakultetu - čak 250. Zbog ove odluke juče je održan proširen rektorski kolegijum BU, a kako saznajemo, odlučeno je da se nadležnim ministarstvima pošalje dopis u nameri da se odluka preinači i ublaži.

Redovni profesor na katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta dr Branimir Nestorović kaže da je odluka krajnje neozbiljna, besmislena i nekorektna.

- Ljudi koji su se ceo život školovali za jedan poziv treba da ostanu bez posla samo zato što država nema nikakav plan i program. Pretpostavljam da su hteli da uštede, ali to ne može da se radi na taj način - ističe dr Nestorović:

- Pojedini studenti i profesori su se već uznemirili. Da li ste čuli da je neka druga zemlja, osim Srbije, tako nešto uradila? Zar smo toliko obrazovan narod da nam ne trebaju profesori?

Veterinarski fakultet u Beogradu moraće da otpusti 33 zaposlenih. Bivši načelnik republičke veterinarske inspekcije dr Miroslav Stojšić ističe da je sve ovo veoma loše za srpsko obrazovanje.

- Odluka je katastrofalna! Zaista nije dobro da bez posla ostanu naučnici, lekari, profesori i stručnjaci - poručuje Stojšić.

Profesorka psihijatrije Sanda Rašković Ivić kaže da se zemlja koja ima „višak“ profesora oprostila s napretkom i budućnošću.

foto: Zorana Jevtić

Mladen Šarčević, ministar prosvete

ODLUKA NE ZNAČI DA ĆE BITI OTKAZA

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da odluka ne znači da će biti smanjivanja zaposlenih na fakultetima.

- Imate zatečeno stanje zbog zakona o zabrani zapošljavanja, ali kada biste pitali fakultete da li imaju taj broj zaposlenih - nemaju ga. To je poenta priče. Koga god pitate da li vam fali ljudi, svi traže više, na fakultetima se javlja neracionalno veliki broj ljudi, ali to nije realan, već imaginaran broj ljudi.

Vladimir Bumbaširević,

REKTOR BU POSLAĆEMO DOPIS NADLEŽNIMA

Nakon proširenog rektorskog kolegijuma BU, rektor Vladimir Bumbaširević nije želeo da iznosi detalje sa sastanka.

- Ne bih sada o tome, poslaćemo dopis nadležnima - kratko je poručio Bumbaširević.

Nebojša Lalić, dekan

MEDICINSKI FAKULTET: MOŽE DOĆI DO GUBITKA AKREDITACIJA

Treba da se obratimo svim nadležnim ministarstvima, jer mislimo da ovo nije način da se finansira nastavno-naučni kadar na fakultetima. Moramo naći neki drugi način koji postoji u svetu i koji će nam omogućiti nesmetani razvoj. Ovakve odluke mogu doneti brojne posledice, uključujući nemogućnost akreditacije. Možemo da se uskladimo s mogućnostima države, ali ne na ovaj način.

Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta

MISLIM DA SU SHVATILI DA SU POGREŠILI

Suština je da bi mnogi fakulteti zbog ovog mogli imati problema sa akreditacijom. Verovatno su odluku doneli u naletu, ali mislim da su osetilli da su pogrešili i da će to korigovati. Razumem potrebu za racionalizacijom, ali mi smo se već sami racionalizovali. Ovo može dovesti do problema na pojedinim fakultetima.

Kurir / Mina Branković

Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track