PORASTAO DUG: Fijat izvlači novac i napušta Srbiju!
Foto: Fonet

EKONOMISTA PREDVIĐA RASPLET

PORASTAO DUG: Fijat izvlači novac i napušta Srbiju!

Društvo -

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević tvrdi da gazde FCA pokušavaju da od države izvuku još veće subvencije, a ako ne uspe, prekinuće poslovanje u Srbiji

Ekonomista i ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je prema finansijskim izveštajima, u koje je imao uvid, dug centrale „Fijata“ u Torinu prema fabrici u Kragujevcu porastao za čak četiri milijarde dinara tokom prošle godine, što ga navodi na zaključak da „Fijat“ izvlači novac i sprema se da napusti Srbiju.

Radnici u kragujevačkoj fabrici „Fijat Krajsler automobili“ nalaze se već 11 dana u generalnom štrajku, ali ih rukovodstvo ove kompanije još uvek nije pozvalo na pregovore. Kurir je pisao o ogromnim subvencijama koje je država dala Italijanima, ali i o njihovom lošem poslovanju.

- Pored sve većeg duga prema našoj fabrici, tu je i proizvodnja, koja je opala za pet odsto, a zarade radnika su smanjene za deset odsto. Javnost je saznala da je ugovor o ulaganju „Fijata“ zapravo potpisan na određeno vreme i da ističe sledeće godine. Ako ugovor ističe, ako je u međuvremenu narastao dug stranog ulagača prema ovoj fabrici, ako je otplata stranih kredita ubrzana, to sve meni govori da „Fijat“ pokušava da postigne još bolje uslove i veće subvencije od države, a ako to ne bude moglo, da izvuče novac i izađe iz poslovanja u Srbiji. Moguće je onda da svi radnici ostanu na ulici - kaže Kovačević i naglašava da smo kao država mnogo više uložili u FCA nego što smo dobili.

Čuveni ekonomista ističe da je veliki problem i to što ugovor s „Fijatom“ nije predstavljen javnosti.

- Može se dogoditi da su svašta stavili u ugovor, koji nikad nismo videli. Da nema subvencija od države, oni bi poslovali s gubitkom. Sećate se kako je otvarana ta fabrika i kako je najavljivana kao najveći državni projekat, a šta se sada dešava! Ovo nije jedini veliki državni projekat u kojem se država nije pokazala kao vešt pregovarač.

Zahtev poslovodstva „Fijata“ iz Italije da radnici u Kragujevcu prekinu štrajk kako bi otpočeli pregovori je odbijen.

Zoran Stanić, sindikat Nezavisnost

ODBILI SMO PREMIJERKU, A „FIJAT“ AKO HOĆE, NEK IDE

Zoran Stanić, poverenik sindikata Nezavisnost u „Fijatu“, potvrdio je da je premijerka Ana Brnabić pozvala štrajkački odbor pokušavajući da ih ubedi da se štrajk obustavi i da su radnici tu ponudu odbili. On dodaje da su radnici odlučni da ne odstupe od zahteva, uprkos tome što su se pojavile pretnje da će „Fijat“ u suprotnom napustiti Srbiju.

- Sindikalni vrh ne može da odluči bez radnika. Radnici su se složili da neće pristati na ucenu. Ako „Fijat“ hoće da ide, nek ide, mi ćemo im pomoći da se spakuju. Naši zahtevi su minimalni, nisu čak ni u visini potrošačke korpe u Srbiji - rekao je Stanić.

foto: Nebojša Mandić

Premijerka krivi radnike

IGRATE SE BUDUĆNOŠĆU SRBIJE, MOLIM VAS, PREKINITE ŠTRAJK

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je juče radnike „Fijata“ da prekinu štrajk i poručila da više nema vremena za gubljenje, te da im garantuje da će se u roku od sat vremena od kada donesu odluku o prekidu štrajka sesti za pregovarački sto na najvišem nivou.

- Mnogo smo izgubili. Nama će sutra biti jako teško da dovedemo bilo kog novog investitora, kad nema sigurnosti da će radnici poštovati kolektivni ugovor, već će svaki ugovor moći da se prekine štrajkom zato što se traže bolji uslovi. Molim vas, hajde, budite odgovorni prema sebi, Kragujevcu, partnerima i građanima Srbije, jer su svi puno uložili u radna mesta u Kragujevcu. Hajde da se ne igramo budućnošću Srbije - poručila je premijerka.

Kurir / E.K.

Foto: Fonet, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track