GLAVNA ŽENA ODREDA SMRTI: Albanka s Kosova vođa džihadista!
Foto: AP

REGRUTI

GLAVNA ŽENA ODREDA SMRTI: Albanka s Kosova vođa džihadista!

Društvo -

Čak 44 žene s Kosova i Metohije i 60 iz BiH trenutno se nalaze u redovima Islamske države i bore se u Iraku i Siriji

U redovima Islamske države (ID) u Siriji i Iraku bore se 44 žene s Kosova i Metohije i 60 iz BiH, podaci su Kosovskog centra za bezbednosne studije.

Najpoznatija Albanka sa KiM koja se priključila terorističkoj grupi je Ćamile Tahiri (23). Ona je trenutno, prema pisanju kosovske štampe, na čelu kampova za obuku žena džihadista ID u Siriji, a smatra se i jednom od najradikalnijih žena-ratnika ID sa ovih prostora, prenosi Sputnjik. Pod njenim patronatom desetine Albanki sa KiM, iz Albanije i Makedonije stiglo je u redove ID. Njena desna ruka je Laura Huseini, takođe sa KiM, koja je u ovu grupu privukla i muža i brata.

Vrbuju članove

Njihova uloga nije samo, kako se misli, da budu „neveste džihadista“, već je važnija i od učešća u borbama, a to je vrbovanje novih članova iz celog sveta, uglavnom preko interneta.

U svom sastavu ID ima više ženskih brigada, od kojih je najpoznatija zloglasna Kansa, formirana početkom 2014. Bavi se hakovanjem, vrbovanjem, ubistvima. Imaju 18 do 25 godina, visokoobrazovane su, a među njima ima i mnogo žena sa Zapada, koje su vrbovane preko interneta i primile su islamsku veru.Publish

Nose oružje

Obuka traje oko mesec dana, članice nose oružje i mogu da budu borci ili žene koje su neka vrsta policije unutar redova ID. Raspoređene su prema zaduženjima. Najmlađe čuvaju decu koja se rađaju u redovima te terorističke organizacije. Procena je, inače, da su žene sa KiM od 2015. do danas rodile 37 dece čiji su očevi islamski džihadisti. Žene koje imaju do 22 godine zadužene su da na društvenim mrežama pridobijaju članove, skupljaju novčanu pomoć i stvaraju ćelije u državama Zapada. Treća grupa zadužena je za poznanstva i „sklapanje brakova“ muškaraca koji su u ID i žena koje traže muževe.

Kurir / E. K.

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track