OČAJ RADNIKA GOŠE: Treba li da umremo da nas neko primeti
Foto: Marina Lopičić

NASTAVILI ŠTRAJK GLAĐU

OČAJ RADNIKA GOŠE: Treba li da umremo da nas neko primeti

Društvo -

U ovoj fabrici sam proveo 33 godine, osećam se izdano, od institucija, od države, od svih, kaže Ratko Tmušić, koji s trojicom kolega u fabričkom krugu ne jede već tri dana

foto: Marina Lopičić

Započeli smo štrajk glađu zato što smo očajni. Nismo se pomerili sa mrtve tačke, niko ne obraća pažnju na nas. Sećate se kad se kolega Dragan Mladenović krajem marta obesio u fabričkom krugu? Pa je li treba da svi umremo ovde da bi se oni setili da postojimo?!

Ovako za Kurir priča Ratko Tmušić (52) iz fabrike šinskih vozila „Goša“ u Smederevskoj Palanci, koji je sa još trojicom kolega pre dva dana započeo štrajk glađu, i to posle 111 dana generalnog štrajka u kompaniji.

- Zasad se osećamo dobro. U ovoj fabrici sam proveo 33 godine, osećam se izdano, od institucija, od države, od svih - kaže Tmušić, koji je srčani bolesnik i koji je preživeo infarkt.

foto: Marina Lopičić

U oronulom fabričkom krugu bivšeg giganta sede njegove kolege koje su takođe odlučile da ne uzimaju hranu - Vladimir Vuković (50) i Jovan Radu (53).

- Sin Nikola mi je studirao na Fakultetu za bezbednost u Beogradu, ali sam morao da ga vratim sa druge godine, nisam imao više novca da plaćam to... Sad ispada da smo na ulici i on i ja. On me podržava, šta će, zna da ovde tražim samo svoje. Doživeli smo da se sa po trideset godina staža i pod stare dane izdržavamo od penzija svojih još starijih roditelja - kaže Radu.

foto: Marina Lopičić

Zaposleni su od predsednika štrajkačkog odbora Milana Vujičića tražili da ne počinje s gladovanjem, jer treba da pregovara u njihovo ime. Međutim, ovaj otac dvoje dece, koji boluje i od šećerne bolesti, nije ih poslušao.

- Ako ih već predstavljam, valjda onda ja prvi treba da štrajkujem glađu, tako to ide. Terapiju za dijabetes primam, tu je i ambulanta, sve smo im prijavili od čega bolujemo. Bivši finansijski direktor Saša Lazić sada zove radnike u Sloveniju da rade za bivšeg vlasnika „ŽOS Trnavu“, za dobre plate, kao treba im 70 ljudi... Ako odvedu 70 ljudi, ova fabrika je mrtva za sva vremena.

Ostalih 350 radnika „Goše“ juče je ponovo na četiri sata blokiralo prugu Beograd - Niš i magistralni put prema Topoli. Oni već tri godine ne primaju redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Ukupan dug samo prema radnicima je oko 1,8 miliona evra.

foto: Dragan Kadić

Setili ih se posle četiri meseca obustave rada

KNEŽEVIĆ POZVAO RADNIKE „GOŠE“ NA SASTANAK

Milan Vujičić kaže da im je iz Ministarstva privrede, na čijem je čelu Goran Knežević, stigao poziv za pregovore.

- Ovo je veliki pomak. Idemo u četvrtak u 10 sati u Vladu da vidimo šta može da se uradi, rukovodstvo je za pregovore. Problem je što im više ništa ne verujemo jer su nas slagali 200 puta. Uprava nije imala da uplati po 100 dinara na račune da nam ih ne bi ugasili. Ako ni toliko nemaju, kako će zaostale plate da isplate.

„Gorenje“

POVEĆANE PLATE, ODUSTALI OD ŠTRAJKA

Radnici fabrike „Gorenje“ u Valjevu prihvatili su ponudu menadžmenta o povećanju plata i odustali od najavljenog štrajka. Dogovoreno je da zarade radnicima u proizvodnji budu povećane za 3.000 dinara, zaposleni će dobiti povećanje toplog obroka za 1.000 dinara, dok će za mesec jul, zbog otežanih uslova rada, niti isplaćena i ranije ugovorena jednokratna naknada od 3.000 dinara.

Kurir / JELENA PRONIĆ

Foto: Marina Lopičić, Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track