EVO KAKO DRŽAVA BRINE O NATALITETU: Dok se sete šta da rade, biće 70.000 Srba manje!
Foto: Shutterstock

Jaki na rečima

EVO KAKO DRŽAVA BRINE O NATALITETU: Dok se sete šta da rade, biće 70.000 Srba manje!

Društvo -

Svake godine nas ima za 35.000 manje, a iako Vlada Srbije ističe da joj je populaciona politika prioritet, izmenu zakona najavljuju tek za godinu dana

Iako Vlada Srbije ističe da joj je populaciona politika prioritet, mere za podsticanje rađanja će, po svemu sudeći, u najboljem slučaju zaživeti tek za dve godine, a samo do tada biće nas za 70.000 manje!

foto: Fonet

Naime, Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, predstavila je juče Savetu za populacionu politiku, na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić, izveštaj o dosadašnjem radu. Između ostalog, ona je podsetila da svake godine imamo 35.000 manje Srba zbog posledica negativnog prirodnog priraštaja.

- Brojka jeste zabrinjavajuća, ali u prethodnih deset meseci smo aktivno radili sa jedinicama lokalne samouprave, s rukovodstvima gradova i opština, jer se tu život odvija - rekla je ministarka i dodala da je za 15 najugroženijih opština obezbeđeno 130 miliona dinara nepovratnih sredstava.

- Opštine su predložile različita rešenja. Neke su tražile finansijsku podršku roditeljima za pokretanje posla, neke sredstva za podizanje zdravstvene kulture, neke opštine žele da ulažu u edukaciju očeva kako bi više učestvovali u vaspitavanju i odgoju dece. Šid je, primera radi, tražio 18 bicikla kako bi asistentkinje išle u 18 sela da obilaze majke s malom decom - objašnjava Dejanovićeva, koja kaže da će se, nakon što budu završeni pilot-projekti, znati rezultati. Dejanovićeva je istakla da u Srbiji već imamo dobre zakone koji štite trudnice i porodilje, ali da se moraju uvesti i novi zakoni. Međutim, usvajanje zakona planirano je tek za 2018, što znači da najverovatnije neće zaživeti barem do 2019. A ako nas je svake godine manje za 35.000, za dve godine Srba kao nacije biće čak 70.000 manje, odnosno nestaće grad veličine Kraljeva.

foto: Printscreen

Ana Brnabić poručila je juče da je formirana ekspertska grupa koja ima rok od 90 dana da pripremi izmene i dopune Strategije za podsticanje rađanja, a da je tek sad u toku rad na tekstu zakona o finansiranju porodice.

Angelina Radulović iz Udruženja Roditelj kaže da lokalne mere neće dovesti do velikih pomaka.

- Postoje neke mere koje se mogu uvesti odmah i ne zahtevaju mnogo novca. Recimo, radna mesta mnogih porodilja i dalje su ugrožena kad se vrate na posao pa se mnoge majke zbog toga ne odlučuju na drugo dete - objašnjava Radulovićeva i dodaje da bi država trebalo roditeljima da obezbedi i neku vrstu finansijske pomoći i materijalne sigurnosti.

Žarko Trebješanin

NEMA PARA, NEMA NI DECE

Pored toga što se mladi parovi teško odlučuju da imaju dete, razlog negativnog priraštaja je i veliki odliv mladog stanovništva iz Srbije. Obe pojave dešavaju se, prema rečima psihologa Žarka Trebješanina, iz istog razloga, a to je nedostatak perspektive u Srbiji:

- Ne možete očekivati da ljudi rađaju decu, a da nemaju pare da ih odgoje. Kad ljudu budu imali najosnovnije uslove za život, mladi se neće potucati po stranim zemljama, a povećaće se i broj dece u Srbiji.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Shutterstock, Fonet, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track