PROFESOR ANIĆ RAZBIJA MIT O MATEMATICI KAO BAUKU: Nastavnici su ti koji od dece prave pokvarene kalkulatore!
Foto: Youtube Printscreen

Svrha je da deca nauče da misle

PROFESOR ANIĆ RAZBIJA MIT O MATEMATICI KAO BAUKU: Nastavnici su ti koji od dece prave pokvarene kalkulatore!

Društvo -

BEOGRAD - Za mnoge učenike matematika je najveći bauk u školi, a prof. Ivan Anić kaže da je problem što nastavnici od dece pokušavaju da naprave "pokvarene kalkulatore", a da je svrha matematike nešto drugo- naučiti decu da misle i analiziraju podatke.

"Matematika jeste dobra za zastrašivanje u školama i u te svrhe dosta je koriste nastavnici. Uvek mogu da zadaju deci nešto što neće znati i tako ih drže pod kontrolom", kaže Anić.

foto: Nebojša Mandić

Pojašnjava da je matematika danas veoma važna, posebno analiza podataka koja je najvažnija kompenticija za tržište rada. Naglašava da učenike treba naučiti da misle, da iz podataka koji ih okružuju donose dobre odluke i da znaju da argumentuju svoje stavove.

"Nastavnici matematike danas pokušavaju da od dece naprave pokvarene kalkulatore. Celokupna nastava je usmerena da decu naučimo neke procedure koje već postoje u dobrim matematičkim aplikacijama, a deca nikada ne mogu da postignu taj nivo koji ima računar", pojašnjava on.

Svrha matematike nije to već, kako kaže, da deca nauče da analiziraju podatke koji su im na raspolaganju, da donose odluke i zaključke. U svetu, ali i kod nas, danas se sve više govori o projektno orjentisanoj nastavi, za koju nastavnici u Srbiji misle da je nešto veliko, komplikovano, da zahteva veliki novac, angažman svih u školi, roditelja.

foto: Stefan Jokić

"Projekno orjentisana nastava je nešto vrlo jednostavno, možete ući u odeljenje i pitati decu koji je sport najpopularniji. Obično se deca podele na fudbal i košarku. Onda od dece tražite da pronađu podatke kojima će argumentovati svoje stavove. Nastavnici će se iznenaditi koliko brzo đaci analiziraju podatke i daju dobre argumente u prilog svojim tezama. To je već mali projekat", pojasnio je on.

Kroz matematiku, naglašava, mogu se analizirati razni svetski trendovi - zbog čega je svetsku popularnost dobila pesma Despasito, zbog čega je popularan spiner.

I istorija ne mora biti dosadan predmet koji se svodi na suvoparno bubanje godina i imena, već da se kroz projekat može približiti deci i učiniti zanimljivom.

foto: Kurir/Ilustracija

Nastavnica istorije OŠ Ivo Andrić iz Smedereva Višnja Vasiljević priča da su kroz projekat "Zbližavanje generacija" uspeli da približe istoriju deci, a da sve uklope u program nastave.

Prvo su učenici razgovarali sa bakama i dekama i tu su mogli da vide kako je izgledalo njihovo detinjstvo. Projekat je rađen zajedno sa školama iz Moldavije i Austrije.

"Onda su deca slala poštom pismo đacima iz Moldavije i čekala odgovor. To je bila velika neizvesnost, tu su mogli da vide kako je izgledala komunikacija na velikim razdaljinama. Oni danas otkucaju poruku koja za nekoliko sekundi stiže do najudaljenije destinacije", pojašnjava Vasiljević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko je naručio likvidaciju vođe rakovičkog klana?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track