SRBIJO, DA LI SI DOTAKLA DNO! DEZERTERI UZIMAJU ČINOVE JUNACIMA: Sude časnim vojnicima, za Ustav nikog ne pitaju!
Foto: Fonet, Beta

SRAMOTA: U Nišu se sutra sudi Novici Antiću

SRBIJO, DA LI SI DOTAKLA DNO! DEZERTERI UZIMAJU ČINOVE JUNACIMA: Sude časnim vojnicima, za Ustav nikog ne pitaju!

Društvo -

Vojni sindikat ističe da se njihovom predsedniku zbog govora na protestima sprema otkaz, sa ciljem da se ugasi sindikalno delovanje

Zbog govora na protestima 2016. i 2017. godine, u utorak u 10 sati, u prostorijama Vojnodisciplinskog suda u Nišu, održaće se suđenje Novici Antiću, predsedniku Vojnog sindikata Srbije.

Prvi put u novijoj istoriji Srbije nekome će biti suđeno zbog verbalnog delikta, u neustavnom i nezakonitom postupku, ističu pravnici. Vojni sindikat, jedini reprezentativni sindikat u Vojsci Srbije, pozvao je članstvo da prisustvuje ovoj, kako se navodi u saopštenju, „mimikriji od suđenja u državi Srbiji, gde se gaze osnovna ljudska prava, pravo na slobodu govora“.

Krše Ustav Srbije

- Došlo je vreme da dezerteri junacima uzimaju činove! - ističe se u saopštenju sindikata i naglašava da se aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin, umesto da rešava katastrofalnog stanje u Vojsci Srbije, bavi „kačenjem slika i uvođenjem verbalnog delikta“.

Vojni sindikat apostrofira da je krajnji cilj procesa oduzimanje čina Novici Antiću kako bi se stekao uslov da mu se uruči otkaz iz Vojske Srbije, a sve to da bi se ugasilo sindikalno delovanje.

- Ovim suđenjem krše se Ustav Republike Srbije, Zakon o radu Republike Srbije, konvencije međunarodne organizacije rada o sindikalnim slobodama i zaštiti sindikalnih prava, odredbe Konvencije Međunarodne organizacije rada o primeni principa prava organizovanja i kolektivnog pregovaranja, odredbe posebnog kolektivnog ugovora za državne organe koje se na pripadnike Vojske Srbije primenjuju na osnovu odredaba Zakona o Vojsci Srbije - navodi se u saopštenju Vojnog sindikata.

Prema tvrdnji pravnog tima Vojnog sindikata, koji predvodi nekadašnji vojni sudija i ugledni beogradski advokat

foto: Fonet

, pored moralnih nedostataka postupka i ljudi koji učestvuju u progonu sindikalnog lidera, vojnodisciplinski tužilac i Vojnodisciplinski sud nisu nadležni da sude „nezavisnom pravnom licu koje uživa posebnu ustavnu, zakonsku i međunarodnu zaštitu“.

Sloboda govora

I to u vreme kad Srbija svoje zakone prilagođava Evropskoj uniji, a pritom krši njene osnovne postulate. Ti postulati Evropske unije su sloboda govora i ljudska prava. Prisustvo suđenju u Nišu najavili su predstavnici međunarodnih organizacija za ljudska prava, udruženja građana i predstavnici Odbora za bezbednost Skupštine Srbije.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Fonet, Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: EVO KO JE KOMANDOVAO LIKVIDACIJOM ARKANA! Ubice do detalja opisale šta se dešavalo 15.januara 2000!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track