MINISTAR PROSVETE SE IZNERVIRAO: Nećete nam više trovati i gojiti decu
Foto: Zorana Jevtić

Oštro

MINISTAR PROSVETE SE IZNERVIRAO: Nećete nam više trovati i gojiti decu

Društvo -

Oni su nam najvažnije što imamo i moramo da ih sačuvamo! Pa nismo banana država! Zabranićemo brzu hranu u školama, poručio Mladen Šarčević

Ministar prosvete Mladen Šarčević razbesneo se kada je shvatio da veliki broj osnovnih i srednjih škola u Srbiji deo svog prostora izdaje pekarama i restoranima brze hrane, te najavio za Kurir da bi, zarad zdravlja dece, na svim tim objektima uskoro mogao da se nađe katanac!

- Nemam ništa protiv da škole nekom preduzetniku izdaju deo prostora, ali nemojte da decu tovimo pecivom! Nemojte da ih gojimo šećerima i masnoćama i svim tim nezdravim namirnicama. Deca su nam najvažnije što imamo i moramo da ih sačuvamo! Pa nismo banana država! - ogorčen je Šarčević.

Ministarstvo prosvete nedavno je počelo sa popisivanjem objekata brze hrane u srpskim školama, a njihov broj iznenadio je i ministra.

- Nedopustivo je da se deca na ovaj način podstiču da se nezdravo hrane i, nakon što uradimo sve analize, ministarstvo će razmotriti zabranu tih objekata - kaže Šarčević i dodaje da je ministarstvo, naročito nakon incidenta sa masovnim trovanjem 149 osnovaca u beogradskim školama, rešilo da konačno uvede red u ishranu dece.

Inače, stručnjaci upozoravaju da je u poslednjih 20 godina broj gojazne dece u Srbiji porastao za neverovatnih 60 odsto. Kako kaže dr Tatjana Mraović, dijetolog i savetnik za ishranu, glavni razlog za to su upravo nezdravi i takozvani brzi obroci.

- Vrsta hrane koja se prodaje u pekarama i fast fudovima je vrlo loša po zdravlje dece i utiče na pojavu gojaznosti. Posebno su nezdrava česta konzumiranja masnih, slatkih peciva od belog brašna, ali i onih peciva koja zbog visokog sadržaja soli dodatno remete zdravlje - upozorava dr Mraović, koja se slaže s inicijativom da se iz kruga škola „proteraju“ pekare i fast fudovi:

- Postojanje kioska sa hranom u okviru škola potencira i neredovnost u ishrani dece. Učenici ne doručkuju ujutru kod kuće, gde bi imali kvalitetniji obrok, već čekaju veliki odmor, što je, svakako, kasno.

Trovanje osnovaca

TUŽILAC ČEKA REZULTATE BRISEVA

Gradski zavod za javno zdravlje uskoro bi trebalo da dostavi Prvom osnovnom tužilaštvu dopunski nalaz i rezultate preostalih uzetih briseva od zaposlenih u firmi „Catering&Bake.rs“, koja je pripremala i dobavljala školske obroke od kojih se otrovalo 149 učenika iz šest beogradskih osnovnih škola. Kako Kurir saznaje, Gradski zavod i sanitarna inspekcija su već poslali delimičnu dokumentaciju tužilaštvu, koje je povelo istragu protiv direktora te firme Branislava Paunovića, a kome je prekjuče određen pritvor do 30 dana.

Kurir / I. M.

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja