Najnovije vesti

ZAŠTO SRBIJA NEMA FILANTROPE: Srpski bogataši nisu čovekoljupci
Foto: Shutterstock

ŽALOSNO

ZAŠTO SRBIJA NEMA FILANTROPE: Srpski bogataši nisu čovekoljupci

Društvo

Akademik Tibor Varadi je dao 100.000 dolara za pomoć studentima, a to tajkuni nikad neće uraditi jer su njihove pare sumnjivog porekla

Primer akademika Tibora Varadija, koji je ličnih 100.000 dolara priložio za program podrške izuzetnim studentima, fantastičan je gest i odličan primer kako intelektualci imaju veliko razumevanje kada je u pitanju razvoj društva, kažu Tanjugovi sagovornici.

Slažu se i da je to, nažalost, veoma redak primer, jer naši bogataši i tajkuni, i kada pokažu neku vrstu filantropije, ona se uglavnom tiče kompanijskog, a ne ličnog novca i vezana je za oslobađanje od poreza. Sociolog Čedomir Čupić smatra da naši ljudi koji su zaradili ogroman novac praktično nisu ni svesni kako su ga zaradili, jer su do njega došli na razne načine, koji često nisu bili legalni. Čupić ukazuje i da je ulaganje u ljude, posebno u obrazovanje, danas najisplativije jer je to pitanje opstanka, posebno malih naroda.

foto: Fonet

Prvenstveno, podvlači, filantrop ne može da bude čovek koji je na sumnjiv način stekao bogatstvo, te tu vidi razlog zašto nemamo ljude poput Bila Gejtsa, koji je najveći deo svog bogatstva namenio za filantropske ciljeve.

Profesorka kulturologije na FPN Jelena Đorđević smatra da današnji svet predstavlja uglavnom besprizornu borbu isključivo za sebe i svoje pozicije, što je dovelo do potpunog pada moralnosti, empatije i solidarnosti:

- Svako činjenje dobrog prema drugome nešto je što je prezreno i smatra se gestom slabosti, a ne gestom ljudske veličine.

Kurir / E. K.

Foto: Shutterstock, Fonet

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...